Mobiliseren

Mobilisatie

Bij ToThePoint Therapie hebben onze fysiotherapeuten en osteopaten het vaak over het ‘mobiliseren’ van gewrichten of spieren.
Nu kunnen wij bij ToThePoint Therapie ons voorstellen dat je bij het horen van deze term je niet precies kunt voorstellen wat mobiliseren nu precies inhoudt. Daarom lichten wij mobiliseren op deze pagina verder toe.

Wat is mobiliseren nu precies? En waarom gebruiken de fysiotherapeuten en osteopaten van ToThePoint deze technieken? Het gaat bij mobilisatie om het losmaken en beweeglijk maken van je spieren en gewrichten. Aangezien veel klachten zoals; rugpijn, heuppijn, nekpijn  en schouderpijn  vaak gepaard gaan met een beperkte mobiliteit gebruiken onze osteopaten en fysiotherapeuten deze technieken regelmatig.

Wanneer wordt mobiliseren toegepast?

Er zijn verschillende redenen waarom mobiliseren kan worden toegepast. Bijvoorbeeld tijdens het herstel van een operatie of een blessure. Een blessure, na een operatie of enkele weken in het gips verzwakt een gewricht. Je aangedane gewricht beweegt minder soepel dan voorheen en is vaak ook nog eens pijnlijk tijdens het bewegen.

Stel je voor, je komt bij ToThePoint Therapie na een operatie aan je knie. Je knie heeft hierdoor vier weken in het gips gezeten. Na die vier weken gips is het kniegewricht pijnlijk en stijf geworden. Bijkomend nadeel is dat de spieren in kracht en omvang af zijn genomen, hierdoor zal het gebruik van de knie moeizaam verlopen. Je kunt je voorstellen dat het toepassen van mobilisatietechnieken door onze fysiotherapeuten en osteopaten de knie weer beweeglijk kan maken.

Onze osteopaten en fysiotherapeuten kunnen de beweeglijkheid van je gewricht herstellen door speciale mobiliserende technieken. Wij kunnen dit op meerdere manieren bewerkstelligen: actief, passief of geleid actief. Het uiteindelijke doel van mobiliseren is het gewricht beter te laten bewegen en/of voor pijnvermindering te zorgen.

Osteopathie bij buikklachten

Wat is het verschil tussen actief en passief mobiliseren?

In principe zegt de naam het al. Als onze fysiotherapeuten en osteopaten jou passief gaan mobiliseren, dan hoef je zelf niks te doen. Het is belangrijk dat je het te mobiliseren lichaamsdeel of gewricht ontspannen houdt, zodat je fysiotherapeut of osteopaat het lichaamsdeel of gewricht kan bewegen.

Bij actieve mobilisatie krijg je oefeningen mee waarbij het de bedoeling is dat je het gewricht zelf gaat bewegen. Je  zorgt er dan zelf voor dat de mobiliteit middels deze oefeningen toeneemt. Het is dus zeer belangrijk dat je deze mobiliserende oefeningen doet, wanneer je fysiotherapeut of osteopaat je deze mee geeft. 

Actief en passief mobiliseren kan ook worden gecombineerd. De fysiotherapeut of osteopaat helpt dan mee terwijl je het gewricht actief beweegt. Dit noemen we ‘geleid actief’ mobiliseren.

Mobilisatie oefeningen

Bij ToThePoint Therapie hebben we een gehele bibliotheek aan video’s met mobiliserende oefeningen. Neem gerust eens een kijkje op ons YouTube kanaal en vergeet je niet te abonneren! Inmiddels hebben we ook de mogelijkheid gecreëerd om volledig zelfstandig thuis te trainen middels ons unieke Self Help Hero concept.

Laat je het mobiliseren toch liever over aan onze osteopaten en fysiotherapeuten? Dat kunnen wij bij ToThePoint best begrijpen. De therapeuten van ToThePoint kunnen dankzij hun jarenlange ervaring met het gebruik van deze mobilisatie technieken uiterst goed bepalen of je eerst passieve mobiliteit nodig hebt, of een combinatie tussen actieve en passieve mobiliserende technieken.

Experts

Ons team

Ons geweldige team van professionele en toegewijde therapeuten bestaat uit een groep van gedreven mensen met een passie voor de mens, het lichaam en gezondheid. Leer ons kennen door op een van de pijlen onder de foto te drukken.

Joop Netten

Osteopaat

Frits Hitzel

Osteopaat en Personal Trainer

Yvonne Oosterwijk

Praktijkondersteuner

Iris Conijn

Osteopaat

Maxim Tromp

Fysiotherapeut

Leon Slotboom

Fysiotherapeut