Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Bindweefsel bevindt zich tussen de spieren en de huid en is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de organen, spieren, de huid en andere weefsels.

Wanneer bindweefsel verhard of verstijfd is, kan dit problemen veroorzaken. Dit kan leiden tot pijn of een beperkte beweeglijkheid. Als je last hebt van verhard of verstijfd bindweefsel, dan raden wij een bindweefselmassage aan. Tijdens deze massage wordt de productie van collageen en elastine gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat het weefsel soepeler wordt. 

De gevolgen van ongezond bindweefsel

Verschillende problemen kunnen zich voordoen als het bindweefsel zich in ongezonde toestand bevindt. Aangezien bindweefsel de weefsels en organen verbindt en ondersteunt, is het een erg belangrijk onderdeel in ons lichaam. Ongezond bindweefsel kan ervoor zorgen dat je de volgende klachten ontwikkelt: rugpijn, schouderpijn, pijn in de heupen of schouderpijn. De therapeuten van ToThePoint Therapie zetten bindweefselmassages dus geregeld in ter ondersteuning van hun therapie.

Waaruit bestaat een bindweefselmassage?

Zoals de naam al doet vermoeden is een bindweefselmassage een vorm van massage gericht op het behandelen van het bindweefsel in het lichaam.

Tijdens de bindweefselmassage worden er verschillende technieken gebruikt:

  • Druktechnieken
  • Stevige ‘knijp-‘ en roltechnieken
  • (Lichte) strijkingen

Door het onderhuidse bindweefsel te behandelen stimuleren we de doorbloeding, waardoor de aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd.

Collageen en elastine zijn lichaamseigen eiwitten en zorgen voor de stevigheid en het volume van de huid. Spieren krijgen een warming-up en onderhuidse spierverklevingen worden getemperd. Daarnaast is het een bewezen methode in de behandeling van cellulitis en zorgt het voor verjonging van de huid!

Waar gebruiken we bindweefselmassages voor?

  • Tegen pijn: bindweefselmassage kan helpen bij het verlichten van; hoofdpijn, rugklachten, nekpijn, schouderklachten, heupklachten en nog vele andere lichamelijke pijnklachten. 
  • Mobiliteitstoename: doordat verstijf en verhard bindweefsel minder mobiliteit in het aangedane gebied, maar ook elders in het lichaam veroorzaakt. Zorgt soepeler bindweefsel naast een betere doorbloeding, dus ook voor meer beweeglijkheid. En meer beweeglijkheid zorgt voor minder pijn.

Wat kan je verwachten na een bindweefselmassage?

Een bindweefselmassage door de therapeuten van ToThePoint Therapie is altijd onderdeel van een andere therapievorm zoals; fysiotherapie, sportmassage en osteopathie.
De bindweefselmassage draagt samen met de rest van de therapie bij aan versoepeling van het bindweefsel en een verbeterde bloedcirculatie. Dit leidt tot vermindering van spanning en pijn in je lichaam. Tevens verbetert het de mobiliteit en flexibiliteit van je lichaam. En last but not least heeft het een dempend effect op je stress zenuwstelsel. Hierdoor ervaar je meer ontspanning in lichaam en geest.

Is een bindweefselmassage pijnlijk?

Als je bindweefsel erg stijf of verhard is, dan kan een bindweefselmassage soms wat gevoelig zijn.

Deze gevoeligheid ontstaat doordat de therapeuten van ToThePoint ‘knopen’ en spanningen in het lichaam los aan het maken zijn. Je mag dit altijd aangeven tijdens de behandeling, zodat de therapeut de intensiteit kan aanpassen.

Wanneer mag je geen bindweefselmassage doen?

Bindweefselmassage is in enkele situaties af te raden:

  • Bij koorts
  • Bij ontstekingen
  • Bij bloedstolsels
  • Bij hormonale therapieën
Experts

Ons team

Ons geweldige team van professionele en toegewijde therapeuten bestaat uit een groep van gedreven mensen met een passie voor de mens, het lichaam en gezondheid. Leer ons kennen door op een van de pijlen onder de foto te drukken.

Joop Netten

Osteopaat

Frits Hitzel

Osteopaat en Trainer

Iris Conijn

Osteopaat

Maxim Tromp

Fysiotherapeut

Milou Ettekoven

Fysiotherapeut

Jeffrey van der Kaaij

Fysiotherapeut