Triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie is een therapievorm om NeuroMusculaire Triggerpoints  te behandelen. NeuroMusculaire Triggerpoints staan beter bekend als ‘spierknopen’. Eigenlijk zijn het zeer lokale verkrampingen in spieren, waarbij als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Aan de buitenkant kan men deze spierknopen voelen als pijnlijke harde bobbeltjes, knoopjes of strengetjes. Bij flinke druk kan dit uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren ontstaan. De oorzaak van spierknopen is vaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld door een operatie of ongeluk), maar ook stress, te weinig beweging, repeterende bewegingen of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

Klachten

Voor welke klachten is triggerpoint therapie geschikt?

We kunnen triggerpoint therapie bij veel klachten inzetten. Het is een ‘myofasciale techniek’, dit houdt in dat het met name geschikt is voor klachten waarbij spieren de oorzaak zijn. Aangezien wij als mens heel veel spieren in ons lichaam hebben, is de kans erg groot dat triggerpoints meespelen bij jouw klachten. Triggerpoints kunnen daarnaast ook nog eens pijn veroorzaken die uitstraalt naar andere plekken in het lichaam.

Klachten waarbij triggerpoint therapie kan worden ingezet:

 • Hoofdpijn
 • Nekpijn
 • Rugpijn
 • Schouderpijn
 • Armklachten
 • Bil- en heupklachten
 • Kuitklachten

De behandeling

Tijdens de triggerpoint therapie richt de therapeut zich op doelmatig bestrijden van de aanwezige triggerpoints. De osteopaten en fysiotherapeuten van ToThePoint maken hierbij gebruik van een combinatie van technieken; dry needling, manuele druktechnieken, massage, oprekking, het verbeteren van de houding en myofascial release technieken.

Binnen ToThePoint is de triggerpoint therapie vaak een onderdeel van een fysiotherapeutische of osteopatische behandeling. Het effect van de triggerpoint therapie wordt vaak versterkt door het te combineren met physio training of oefeningen voor thuis.

De therapeuten van ToThePoint doen er alles aan om mee te denken aan het oplossen en voorkomen van jouw klacht.

Hoe werkt het?

De triggerpoint therapie bestaat dus uit verschillende behandeltechnieken. Ze dienen allemaal hetzelfde doel: het bestrijden van de triggerpoints. De fysiotherapeut of osteopaat kan gebruik maken van één of meerdere van onderstaande therapievormen.

Door middel van een speciale techniek worden de triggerpoints in de spieren aangeprikt. Dry needling gebruikt een ‘droge’ acupunctuurnaald en er wordt geen vloeistof in de spier gespoten. Door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint kort samen, direct daarna volgt ontspanning. Dry needling zorgt daardoor voor het deactiveren van de triggerpoint.

 • Manuele druktechnieken

Door het geven van manuele druk zorgt de fysiotherapeut of osteopaat voor ‘verplaatsing’ van de spierknoop. Je kunt je voorstellen dat door de verhoogde spanning of stijfheid, deze triggerpoint bloedvaten heeft dichtgedrukt. Hierdoor is er weinig doorbloeding in dit deel van de spier. De verminderde doorbloeding zorgt ervoor dat er minder efficiënt energie naar de spier kan. Hierdoor wordt de samentrekking verminderd en dit heeft dus ook invloed op de kracht die je spier kan leveren.  Daarnaast blijven de afvalstoffen op deze plek zitten en uiteindelijk kan je triggerpoint dus niet goed herstellen.  Door het ‘verplaatsen’ van de triggerpoint naar een beter doorbloed gedeelte van de spier kan de triggerpoint zich beter herstellen.

Massage verbetert de doorbloeding van spieren, waardoor afvalstoffen beter en sneller worden afgevoerd. In triggerpoints ontstaan afvalstoffen. Laat je je triggerpoints onbehandeld, dan hopen deze afvalstoffen zich op. Jezelf regelmatig laten masseren door de sportmasseur van ToThePoint draagt dus bij aan een betere doorbloeding en ontspanning van lichaam en geest. Hierdoor krijgen triggerpoints geen kans!

 • Verbeteren van je houding

De juiste houding van je lichaam verkleint de kans op het krijgen van triggerpoints. De fysiotherapeuten en osteopaten van ToThePoint kunnen middels gericht advies en oefeningen je houding corrigeren. Wellicht heb je zelf al eens nagedacht over een betere houding tijdens werk, sport of je houding gedurende de dag.

 • Myofascial release technieken

Fascia is het verbindende weefsel. De fascia vormt een netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het zorgt ervoor dat alles met elkaar verbonden is. Tevens geeft de fascia mechanische steun, bescherming tegen druk, maar zorgt onder andere ook ervoor dat structuren soepel en zonder wrijving langs elkaar kunnen bewegen. Soepele fascia betekent dat triggerpoints beter kunnen herstellen

 • Rekken

Je kunt de triggerpoint in de spier iets verplaatsen door het rekken van de spier. De triggerpoint komt zo in een beter doorbloed stukje spier, waardoor het zo zijn afvalstoffen kan lozen. Op deze manier kan het herstel worden ingezet. Vaak gebruiken we rektechnieken in combinatie met bijvoorbeeld dry needling. 

Experts

Ons team

Ons geweldige team van professionele en toegewijde therapeuten bestaat uit een groep van gedreven mensen met een passie voor de mens, het lichaam en gezondheid. Leer ons kennen door op een van de pijlen onder de foto te drukken.

Joop Netten

Osteopaat

Frits Hitzel

Osteopaat en Trainer

Iris Conijn

Osteopaat

Maxim Tromp

Fysiotherapeut

Milou Ettekoven

Fysiotherapeut

Jeffrey van der Kaaij

Fysiotherapeut