Nekartrose

Artrose van de nek houdt in dat de kwaliteit van het bot en kraakbeen van de nekwervels achteruit gaat. We kennen dit ook wel als ‘slijtage’ of cervicale artrose.

De nek

Ons hoofd steunt op onze nek en weeg gemiddeld 4 tot 6 kilo. In een ideale situatie staat ons hoofd recht boven de schouders. Bij ToThePoint zien we dat dit vaker niet dan wel het geval is. En merken we dat er veel factoren in ons dagelijks leven de kans op klachten aan de nek vergroten.

We hebben 7 nekwervels in onze nek. De nekwervels hebben uitsteeksels aan de achterzijde en zijkanten. Tussen (bijna) iedere nekwervel ligt een tussenwervelschijf (discus). De discus zorgt voor meer beweeglijkheid en schokdemping van de wervels en zijn daarom van zachter materiaal. Het ruggenmerg loopt tussen de wervels door in het spinale kanaal. Je ruggenmerg bestaat uit een bundel zenuwbanen, waaruit links en rechts zenuwen uittreden tussen iedere nekwervel. Deze zenuwen verzorgen het gevoel in je armen. Maar sturen ook de spieren van je armen aan.

Oorzaken en symptomen van nek artrose

Het kraakbeen tussen de wervels gaat slijten naarmate we ouder worden. Het kan voorkomen dat er hierdoor kleine oneffenheden aan het bot, osteofyt-vorming genoemd, ontstaan. Dit betekent dat het bot verdikt, wat in eerste instantie niet altijd klachten hoeft op te leveren. Ben je boven de 40? Dan is er een redelijke kans dat je al wat slijtage van je nekwervels hebt. Hoe ouder je wordt, hoe meer slijtage er zal optreden. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je hier pijn of andere klachten van ondervindt. Nek artrose is immers een normaal proces. 

Het kan echter zo zijn dat je wel klachten ondervindt vanwege nekartrose. Deze kunnen zich uiten als:

  • Pijn in de nek, welke verergerd wordt door beweging
  • Stijfheid van de nek, waardoor beweging moeilijker wordt

Krijg je artrose rondom het spinale kanaal, hier loopt je ruggenmerg doorheen, dan kun je ook nog last krijgen van: 

  • Coördinatieproblemen
  • Spierspasmen
  • Verlies van kracht, tintelingen in de nek, bovenrug, schouder, armen of handen.
  • Afwijkende reflexen van spieren
  • Schietende pijn in één of beide armen

Omstandigheden die bijdragen aan het ontwikkelen van nek artrose:

  • Ouder dan 40 zijn
  • Erfelijke aanleg
  • In het verleden een blessure of trauma van de nek
  • Zwaar fysiek werk

Diagnose nek artrose

Een röntgenfoto, botscan, CT-scan, of MRI zal uitwijzen of je nek artrose hebt. Echter geeft de hoeveelheid van de artrose niet weer hoeveel klachten je ervaart. Zo kun je met graad 2 (milde artrose) veel stijfheid en pijn ervaren, terwijl iemand met graad 4 (ernstige artrose) geen tot weinig klachten ervaart.

Kun je zelf nog iets doen om klachten te voorkomen of verminderen?

Je ligt vast wel eens onderuit gezakt op de bank of je zit onhandig aan de laptop achter de keukentafel. Op deze manier staat je hoofd niet recht op je schouders en kunnen je klachten verergeren. Zorg er dus voor dat je een actievere houding aanneemt en recht vooruit kijkt. Het kan ook helpen om even te gaan liggen als de klachten hevig zijn. De druk van je hoofd op je nek is op deze manier namelijk een stuk minder. 

Wat goed kan helpen is de achterzijde van je nek- schouderregio te koelen (aan te spannen) middels een ‘coldpack’ en de voorzijde van je nek te verwarmen (ontspannen). Deze laatste techniek zorg dat je hoofd automatisch meer recht op je schouders komt te staan.

Regelmatig matig-intensief bewegen of sporten is voor het behoud van mobiliteit van de gewrichten en functie van de spieren. Dit vermindert en voorkomt zelfs klachten vanwege nek artrose. Bij ToThePoint krijg je middels Physio Training begeleiding van onze fysiotherapeuten de juiste begeleiding bij de opbouw van de belastbaarheid van je nek.

Self Help hero bij nek artrose

Heb je geen tijd of zin om naar ons te komen? Of heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Wij bieden je de mogelijkheid om een trainingsschema op maat samen te laten stellen via ons unieke concept; Self Help hero.

Fysiotherapie bij nek artrose

De fysiotherapeuten van ToThePoint kunnen de klachten die je hebt door nek artrose goed behandelen. Samen erachter komen wat de klachten verergert en wat dan zorgt voor pijnvermindering is één van onze speerpunten.

Eventueel schakelen we de hulp in van onze ergotherapeuten om je te helpen bij het managen van je belastbaarheid gedurende de dag.  Bij stijfheid en bewegingsbeperkingen kunnen we als fysiotherapeut de beperkte gewrichten mobiliseren voor een pijndempend effect en verbetering van de mobiliteit. Daarnaast kunnen we de spieren ontspannen middels dry needling en/of triggerpoint therapie.

Mochten we constateren dat je middenrif door een verkeerde ademhaling invloed heeft op je nek. Dan kunnen we onze ademhalings- en ontspanningstherapeut.

Osteopathie bij nek artrose

Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van de gewrichten in je nek.

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor de pijn in jouw nek. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege je nek artrose, dan pakken we dit aan.


Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor jouw nekpijn. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je schedel of je nek zelf.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je nekklachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je heup een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting op je nekwervels.

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je heupgewrichten, de gewrichten in je bekken en / of het bindweefsel rondom je organen

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je nek komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zal de nekpijn fors verminderen.

Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je nek weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie, ademhalings- en ontspanningstherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van nek artrose. Maak dus snel een afspraak!