Osteopathie

Osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een behandelvorm gericht op het wegnemen of verlichten van lichamelijke klachten. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de klacht, maar ook naar het lichaam in zijn geheel. Naast botten, zoals de wervelkolom en het bekken, worden ook spieren, bloedvaten, organen, de schedel en het zenuwstelsel bij de behandeling betrokken. De kracht van osteopathie is namelijk dat het lichaam in zijn totaliteit bekeken wordt. De locatie van de pijn of klacht, is zeker niet altijd de oorzaak van de klacht.

Het kan zo zijn dat iemand al langere tijd rugklachten heeft, maar dat de oorzaak van deze rugpijn in de darmen zit. Andersom is het ook mogelijk dat een functioneel probleem in de rug een darmklacht zoals PDS kan veroorzaken. Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten en behandelt deze.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij het eerste bezoek vraagt de osteopaat naar de klachten. Hiervoor wordt veel tijd uitgetrokken. Vaak is er een verband tussen verschillende klachten. Na het gesprek volgt er een onderzoek. De rug en het bewegingsapparaat worden bekeken en er moeten bepaalde bewegingen worden gemaakt. Vervolgens gaat de patiënt op de behandeltafel liggen, waarna de osteopaat met de handen voelt waar er in het lichaam spanningen zijn.

Waaruit bestaat een osteopathie behandeling?

De osteopaat werkt uitsluitend met zijn/haar handen. Verschillende delen van het lichaam worden door de osteopaat behandeld, dus niet alleen de plek waar de klacht zich bevindt. Bezenuwing, doorbloeding, en andere systemen in het lichaam die invloed kunnen hebben op de klacht worden onderzocht tijdens de behandeling.

Met specifieke handgrepen kan de osteopaat van buitenaf een indruk krijgen van de organen en hoe het is gesteld met de beweeglijkheid van deze organen. Problemen in het lichaam zoals; een verzakking, verkramping, verklevingen of littekens van een operatie blijken regelmatig de aanleiding te zijn voor verschillende klachten. Hier zal dan in eerste instantie ook het accent op worden gelegd tijdens het onderzoek en de behandeling.

Na afloop van het onderzoek worden de gevonden afwijkingen met de patiënt geëvalueerd. Daarnaast licht de osteopaat toe wat hij/zij kan betekenen met betrekking tot de klacht.

Experts

Ons team

Ons geweldige team van professionele en toegewijde therapeuten bestaat uit een groep van gedreven mensen met een passie voor de mens, het lichaam en gezondheid. Leer ons kennen door op een van de pijlen onder de foto te drukken.

Joop Netten

Osteopaat

Frits Hitzel

Osteopaat en Trainer

Iris Conijn

Osteopaat

Maxim Tromp

Fysiotherapeut

Milou Ettekoven

Fysiotherapeut

Jeffrey van der Kaaij

Fysiotherapeut