Hielspoor

Ik heb last van hielspoor

Je hebt vaak niet in de gaten dat je klachten hebt vanwege je hielspoor en daarom loop je te lang met deze blessure door. Maar waarom merk je dit niet? Dit is waarschijnlijk heel herkenbaar. Je hebt namelijk niet voortdurend pijn. En pas als de pijn te hevig wordt neem je contact op. We kunnen de blessure gelukkig nog wel behandelen, alleen duurt het herstel vaak langer. Zorg dus dat je op tijd contact met ToThePoint opneemt en dat de hielspoor dus niet chronisch wordt.

Wat is een hielspoor?

Een hielspoor is een verkalking onder je hak, je hebt onder je voet een peesplaat die naar de voorvoet loopt. Je hielspoor ontstaat bij de aanhechting die naar de voorvoet loopt. 

In principe hoeft hielspoor geen klachten te geven, maar bij overbelasting kun je wel een ontsteking in de peesplaat krijgen. Deze ontsteking geeft een hevige, aanhoudende pijn onder de voet, bij de hiel.

Met name bij hardlopers komt hielspoor regelmatig voor. Echter kun je ook hielspoor klachten hebben zonder hier pijn van te ervaren. Ongeveer 30 tot 75% van de Nederlanders heeft hielspoor, alleen geeft dit lang niet altijd pijn aan je hiel. Dit is in slechts 10% van de gevallen.

Mensen onder de 45 jaar hebben nauwelijks last van hielspoor. Als kind kun je last hebben van hielspoorachtige verschijnselen, maar vaak heb je dan te maken met de ziekte van Sever. Deze aandoening gaat meestal vanzelf weer over bij aanpassing van de belasting van de voet.

Welke factoren vergroten de kans op het krijgen van hielspoor?

  • Overbelasting door sporten
  • Slecht schoeisel
  • Lang staan
  • Overgewicht

Maar ook; platvoeten, een verkorte kuitspier, holle voeten, weinig dempend vetweefsel onder de hiel (met name bij ouderen) of een stijve voetzool kunnen hielspoor veroorzaken.

Stellen van de diagnose hielspoor

De diagnose wordt gesteld op basis van je verhaal en het lichamelijk onderzoek uitgevoerd door de fysiotherapeuten en osteopaten van ToThePoint.

Fysiotherapie bij hielspoor

Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten aan je voet in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je enkel en aangrenzende gewrichten bekijken. Daarnaast gaan we middels specifieke functionele krachttesten zoeken naar de spieren die wel wat training kunnen gebruiken, omdat ze; te weinig kracht hebben, te weinig stabiliteit geven of simpelweg omdat je te weinig uithoudingsvermogen in die spieren hebt. 

Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:

Osteopathie bij hielspoor

Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van je enkel en voet.

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor jouw hielspoor. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege je hielspoor, dan pakken we dit aan.

Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn vanwege je hielspoor. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je lage rug, je knie of je enkel en voet zelf.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je hielspoor. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je enkel een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting van je kuitspieren en voetspieren, waardoor je pijn vanwege een hielspoor ontwikkeld.

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je heupgewrichten, de gewrichten in je enkel en voet en / of het bindweefsel rondom je organen

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je enkel en voet komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zal de pijn vanwege je hielspoor fors verminderen.

Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je enkel en voet weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van je hielspoor. Maak dus snel een afspraak!

Wij gaan je helpen om op een veilige manier te (blijven) bewegen en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam.