Carpaal tunnel syndroom (CTS)

Je wordt er ’s nachts wakker van. Een dof, tintelend en pijnlijk gevoel in de vingers of handpalm. Met name de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Hierbij kunnen de vingertoppen ook verdoofd aanvoelen. Klachten die je wellicht niet vreemd in de oren klinken.

Typisch carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom (CTS) wordt het vaakst gediagnosticeerd bij mensen tussen de 40 en 60 jaar, waarvan 75% vrouw is. Daarbij is er een verhoogde incidentie bij zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang, mensen met overgewicht, mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) of reumatoïde artritis. Herkenbare klachten ontstaan vaak overdag bij repeterende bewegingen in de hand of pols. 

Ook kunnen klachten optreden bij het vasthouden van een telefoon, het autorijden, een verkeerde werkhouding of langdurige handarbeid. De pijn kan uitstralen tot in de schouder via de onderarm en elleboog. Het onbehandeld laten van het carpaal tunnel syndroom kan uiteindelijk leiden tot krachtsverlies en gevoelsstoornissen in de hand. Klachten kunnen spontaan verdwijnen en weer optreden.

Oorzaak carpaal tunnel syndroom

Een beknelling van de zenuw door de carpale-tunnel in de pols veroorzaakt de klachten. Door deze tunnel loopt een bundel van pezen die de hand/vingers bewegen. Tussen de pezen in gelegen bevindt zich de ‘Nervus Medianus’. De wanden van deze tunnel worden gevormd door de handwortel-beenderen en een peesplaat. Soms kan de tunnel te smal worden door overbelasting en zwelling van de structuren die door de tunnel lopen is het gevolg. Hierdoor kan de Nervus Medianus bekneld raken en zo ontstaat het carpaal tunnel syndroom.

Fysiotherapie bij carpaal tunnel syndroom

CTS klachten kunnen erg vervelend zijn en je beperken in je dagelijks leven.
Wees daarom verstandig en schakel bij carpaal tunnel syndroom klachten snel de hulp in van de fysiotherapeuten of osteopaten van ToThePoint.

Fysiotherapie en osteopathie zijn beide effectieve behandelingen bij CTS. De therapeuten van ToThePoint richten zich niet alleen op verlichting van de pijn, maar we richten ons ook op de langere termijn. We willen graag dat je ons niet meer nodig hebt en we je alleen maar terug zien voor een kopje koffie in onze sportschool.

Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten vanwege je CTS in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je schouder, nek, elleboog, pols en aangrenzende gewrichten bekijken. Daarnaast gaan we middels specifieke functionele krachttesten zoeken naar de spieren die wel wat training kunnen gebruiken, omdat ze; te weinig kracht hebben, te weinig stabiliteit geven, je houding negatief beïnvloeden of simpelweg te weinig uithoudingsvermogen hebben.

Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:

Self Help hero bij het carpaal tunnelsyndroom

Heb je geen zin of maar beperkt tijd om naar ons te komen? Of heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Wij bieden je de mogelijkheid om een trainingsschema op maat samen te laten stellen via ons unieke concept; Self Help hero.

Osteopathie bij het carpaal tunnel syndroom

Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van je nek, schouder, bovenrug, elleboog, pols en hand.

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor de pijn veroorzaakt door CTS. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege CTS, dan pakken we dit aan.

Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn vanwege je carpaal tunnel syndroom. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je nek, je schouder of je pols en hand.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je CTS klachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je bovenrug een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting op je nek, schouder en de rest van je arm.

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je schoudergewricht, de gewrichten in je nek en / of het bindweefsel rondom je organen

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je nek, bovenrug, schouder en arm komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zullen de carpaal tunnel syndroom klachten fors verminderen.

Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je lichaam weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van het carpaal tunnel syndroom. Maak dus snel een afspraak!

Bij ToThePoint werk je dus niet alleen aan symptoombestrijding door de pijn te verminderen, maar ook aan het verbeteren van de algehele conditie van je probleemgebied.