Manuele therapie

Manuele therapie

Wat is het en is het iets voor jou?

Heb je weleens moeite met bewegen omdat je door je rug bent gegaan? Of heb je last van je nek en kun je je hoofd bijna niet meer draaien? Om goed en soepel te kunnen bewegen is het belangrijk dat je gewrichten en spieren goed functioneren. Jouw manueel therapeut in Tiel en Zaltbommel kan je helpen bij allerlei soorten pijn- en bewegingsklachten. Hoe dit werkt en voor wie dit is bedoeld, leggen we hier uit.

Wat is manuele therapie?

In de meest letterlijke zin van het woord is manuele therapie, een therapie door middel van een manipulatie met de handen. Maar een simpele massage is natuurlijk nog geen manuele therapie.

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich minimaal 3 jaar op master niveau verder heeft gespecialiseerd in het verlichten en verhelpen van pijn- en bewegingsklachten. In de praktijk is dit in de meeste gevallen gerelateerd aan de rug of nek, maar iedere vorm van bewegingsbeperking is deel van het specialisme van de manueel therapeut.

Voor wie is manuele therapie bedoeld?

Manuele therapie moet voor iedereen toegankelijk zijn. Pijn of een beperking in het bewegen betekent in de meeste gevallen dat er iets niet in orde is. De manueel therapeut heeft hier een diepgaande kennis van. De grootste klachten ontstaan namelijk omdat mensen door hun pijn heen blijven gaan en niet op tijd hulp zoeken. Hierbij maakt het niet uit of je jong of oud, man of vrouw bent; iedereen beweegt en veel mensen bewegen verkeerd. Repeterende bewegingen tijdens je dagelijks werk, teveel belasting, te weinig afwisseling, maar ook zaken als stress kunnen een grote invloed hebben op je gewrichten en spieren en uiteindelijk leiden tot pijnklachten of beperkte mobiliteit.

Een behandeling manueel therapie

Een verkeerd of repeterend beweginspatroon is vaak de oorzaak van pijn- en bewegingsklachten in het dagelijks leven. We bewegen door de pijn heen tot het echt niet meer gaat. En dan neem je contact op met de manueel therapeut. Jouw manueel therapeut onderzoekt samen met jou waar de klachten zitten, waar ze vandaan komen en maakt samen met jou een behandelplan. Heel vaak zijn  één of twee sessies al voldoende om verlichting te bieden, maar in sommige gevallen is een langer traject noodzakelijk om jou weer pijnvrij te krijgen.

Het manuele deel van de therapie bestaat uit het uitvoeren van bepaalde ‘manipulaties’ – het zogenaamde ‘kraken’. Door de betreffende gewrichten en spieren met de hand te manipuleren kan de therapeut snel voor pijnverlichting zorgen, zodat er weer meer beweeglijkheid komt in je gewrichten.

Benieuwd geworden naar manuele therapie? Laat je behandelen door de therapeuten van ToThePoint in Tiel en Zaltbommel!

Experts

Ons team

Ons geweldige team van professionele en toegewijde therapeuten bestaat uit een groep van gedreven mensen met een passie voor de mens, het lichaam en gezondheid. Leer ons kennen door op een van de pijlen onder de foto te drukken.

Joop Netten

Osteopaat

Frits Hitzel

Osteopaat en Trainer

Iris Conijn

Osteopaat

Maxim Tromp

Fysiotherapeut

Milou Ettekoven

Fysiotherapeut

Jeffrey van der Kaaij

Fysiotherapeut