Tips voor meer fysieke inspanningen

Op een doordeweekse dag zitten we gemiddeld 9,4 uur, blijkt uit cijfers van het RIVM. Dit maakt Nederland Europees kampioen zitten!
Zonde, want met voldoende beweging ben je gemotiveerder op je werk, heb je minder stress en ben je minder snel ziek.

De oplossing voor dit probleem is het inlassen van beweegmomentjes!

Genoeg bewegen kan met deze vuistregels heel simpel zijn: voorkom veel zitten en probeer elk half uur ongeveer twee minuten even uit je stoel te komen. Beweeg in totaal 150 minuten per week en verspreid dat zoveel mogelijk. Doe daarnaast minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten.

Op het moment dat je weinig beweegt, hopen afvalstoffen zich op in je lichaam. Dat heeft nadelige effecten op de energiehuishouding in je lichaam, hart en bloedvaten.

Meer bewegen, niet per sé intensief sporten.

Op de korte termijn zal meer bewegen het slaapritme verbeteren, je stress en je bloeddruk verlagen.

De lijst met voordelen is nog groter op de langere termijn. De kans op hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker verkleind en het cholesterol verlaagd. Daarnaast geeft een actieve leefstijl een hogere arbeidsproductiviteit. Deze voordelen gelden vaak ook als je op latere leeftijd begint met meer bewegen.

Maak je niet ongerust. Je hoeft niet ineens in je pauze sprintjes rondom het gebouw te trekken.
Mensen hebben vaak het idee dat ze echt moeten sporten om gezondheidseffecten te behalen. De laatste jaren zien we dat alle kleine beetjes aan activiteit helpen. Zo is het al effectief om regelmatig even te staan of naar de koffie-automaat te lopen.

Maar, intensiever bewegen betekent wel dat de voordelen groter worden. Volgens beweegrichtlijnen, mag je daarom ook de wekelijkse 150 minuten matig intensieve beweging vervangen voor 75 minuten intensief bewegen.

Hoe beweeg je genoeg op het werk?

1. Alle kleine beetjes helpen

Onduidelijk is nog hoe lang je achter elkaar kunt blijven zitten zonder je gezondheid te benadelen. Hier is meer onderzoek voor nodig. Voor nu is het advies dat het gezond is om elk half uur te bewegen. Probeer even op te staan, loop naar de printer, naar de wc, ga staan tijdens een overleg of stimuleer je collega’s het overleg wandelend te doen!

2. Koppel beweegactiviteiten aan routines

Kom op de fiets naar je werk als dat mogelijk is. Een van de meest effectieve manieren om aan de beweegrichtlijn te komen, is door actief transport. Koppel je beweging aan routine en je neemt het veel makkelijker op in je dagprogramma.

Maak een lunchwandeling. Lunchen moet je toch, dus maak dan meteen een wandeling. Vraag een collega mee zodat je elkaar kunt motiveren.

Als je daarna weer naar je bureau loopt, pak dan de trap in plaats van de lift. Traplopen telt mee als spier- en botversterkende activiteit.

3. Ga de competitie aan (met jezelf of anderen)

Talloze apps, websites of bedrijfsinitiatieven kunnen ervoor zorgen dat je ook op lange termijn gemotiveerd blijft om te bewegen. Zoek iets wat bij je past, je hoeft niet meteen een wielercompetitie met je collega’s aan te gaan.

Er zijn bijvoorbeeld websites waar je met andere bedrijven in de regio kunt strijden over de vraag wie de meeste fietskilometers maakt. Love to Ride is een voorbeeld van een dergelijke site. Ook activity trackers of stappentellers zijn populair. De app ‘Accurate Pedometer’ koppelt bijvoorbeeld een verhaal aan je beweeggedrag. Hoe meer stappen je zet, hoe verder je komt in het verhaal.

4. Compenseren mag: beweeg genoeg buiten het werk

Mochten alle bovenstaande tips niet helpen, dan is er gelukkig goed nieuws. Je kunt de effecten van een hele dag zitten tenietdoen. ‘s Avonds toch naar de sportschool gaan heeft dus zeker nut.

Ook een wandeling of fietstocht waarbij je matig intensief beweegt, dus nog korte zinnen kunt zeggen, heeft zin. Neemt niet weg dat de gezondheidseffecten groter worden als je ook overdag minder zit. Dat noemen we bij ToThePoint weinig moeite, grote winst!