Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor verschillende soorten hoofdpijn. Het geeft het gevoel van een strakke band om het hoofd, of als een drukkende knellende pijn aan beide zijden van het hoofd. Spanning is niet altijd de veroorzaker van de pijn, het kan er echter wel voor zorgen dat de pijn in het hoofd aanhoudt. Vermoeidheid, slecht slapen i.c.m. een verkeerde houding kunnen ook leiden tot deze hoofdpijnvorm.

herken je dit?

Het gevoel dat je hoofd uit elkaar gaat klappen door de hoofdpijn? Wordt concentreren erg moeilijk, omdat je zo’n strakke band om je hoofd hebt zitten? Hoofdpijn komt vaker voor dan je denkt. En in de meeste gevallen is het goed te behandelen. Realiseer je dat hoofdpijn ‘er niet bij hoort’.

Hoofdpijnklachten kunnen zo intens zijn dat het je leven ernstig kan beïnvloeden. Het beperkt je in je werk, je sport en wellicht zelfs je slaap. Omdat we ons hoofd de hele dag gebruiken, is het negeren van de hoofdpijnklachten erg lastig.

Wat voor symptomen kun je nog meer ervaren bij spanningshoofdpijn:

  • De pijn verergert niet bij lichamelijke inspanning.
  • Pijn vanuit de nek, die uitstraalt naar het hoofd.
  • Pijnlijke en stijve schouders.
  • Een knellende, drukkende pijn aan beide zijden van het hoofd.
  • Gevoeligheid voor harde geluiden en/of fel licht.
  • Bij chronische spanningshoofdpijn kan tevens depressiviteit optreden.

Bij ToThePoint staan de fysiotherapeuten tot je beschikking om je van je hoofdpijn af te helpen!

Wat is spanningshoofdpijn nou precies?

Bij spanningshoofdpijn begint de hoofdpijn vaak in onze nekspieren en/of de achterkant van je hoofd en verspreidt zich naar voren, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en het hoofd omvat. Vaak voel je dit als een strakke band om je hoofd zitten.

Ook andere structuren in het lichaam kunnen deze spanning in de nek veroorzaken. Een scheefstand van je bekken bijvoorbeeld of een verminderde beweeglijkheid van het bindweefsel tussen de organen in de buik. Maar hoe zit dat dan precies? Door de verminderde beweeglijkheid van de vliezen / het bindweefsel in de buik ontstaat er een overprikkeling van het buikvlies. Via een zenuw gaan deze prikkels naar het midden van de nek waardoor er daar een overbelasting en verhoogde spierspanning ontstaat.

Via een andere zenuw gaan er weer signalen van (over)prikkeling naar het bovenste deel van de nek. Dit is het deel net onder je schedel. Hoofdpijn kan dus ook ontstaan door een overprikkeling vanuit je organen.

Aan de lage nek kan er weer worden getrokken door bindweefselfascia en door de ophanging van de longen. Hierdoor krijg je een correctie van de spieren waardoor er meer spanning in de nek ontstaat. 

Een verkeerde beet, een vulling of spanning in het kaakgebied kan ook een oorzaak zijn voor veel spanning in de nek en daarmee een trigger zijn voor hoofdpijn.

Verdere factoren die nog een rol kunnen spelen bij het ontstaan of in stand houden van spanningshoofdpijn zijn:

  • Stress
  • Wegvallen van stress/spanning (in het weekend bv.)
  • Hormonen
  • Slaaptekort
  • Verkeerde houding

Spanningshoofdpijn kan variëren in duur, van enkele minuten tot een paar dagen, tot zeer regelmatig. Zijn de hoofdpijnklachten meer dan vijftien dagen per maand aanwezig, dan spreken we chronische spanningshoofdpijn.

Lifestyle is belangrijk bij spanningshoofdpijn

Wil je de bron van je spanningshoofdpijn identificeren, dan is het verstandig om een hoofdpijndagboek bij te houden. Op deze manier leer je herkennen wat in jouw gewoonten en omgeving de triggers zijn voor het krijgen van spanningshoofdpijn.

Als je hoofdpijnklachten begint te krijgen, noteer je de datum en tijd waarop het begon. 

De 24 uur voor de hoofdpijn is begonnen noteer je ook het volgende: Wat heb je gegeten, hoe heb je de avond voor de hoofdpijn begon geslapen, wat heb je gedaan net voor de hoofdpijn, stressvolle momenten die de hoofdpijn hebben kunnen uitlokken, hoe lang de hoofdpijn uiteindelijk duurde en wat je gedaan hebt om het te laten stoppen.

Fysiotherapie bij spanningshoofdpijn

Bij ToThePoint gebruiken we vaak dry needling, dit is een onderdeel van triggerpointtherapie. Bij ToThePoint merken we dat deze behandeltechniek effectief is bij het bestrijden van hoofdpijnklachten. Naast dry needling gebruiken wij mobilisaties, bindweefselmassage en Physio Training om je nek- schouderspieren te versterken en je houding te verbeteren. Hierdoor wordt je belastbaarheid verhoogd en kunnen je nek- schouderspieren meer aan, waardoor ze minder snel overbelast raken. En je dus minder snel spanningshoofdpijn ontwikkeld.

Osteopathie bij spanningshoofdpijn

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor jouw hoofdpijn. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot je hoofdpijnklachten, dan pakken we dit aan.

Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor jouw hoofdpijnklachten. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, je nek, de organen in je buik, je bekken of in je schedel zelf.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je hoofdpijnklachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je heup een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je heupgewrichten, de gewrichten in je bekken en / of het bindweefsel rondom je organen.

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je nek komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zal de hoofdpijn weggaan.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van spanningshoofdpijn en hierdoor wordt jij als cliënt beter en sneller van je spanningshoofdpijn af geholpen.