Repetitive Strain Injury [RSI] – ook wel CANS genoemd

CANS RSI

Thuiswerken is sinds de coronacrisis voor velen het nieuwe normaal geworden. Belangrijk is het om hierbij goed op je werkhouding te letten. Thuis zit je veelal in dezelfde houding te werken in een ongeschikte omgeving (denk aan je laptop op de keukentafel) en daardoor kun je verschillende klachten krijgen. Daar komt bij dat mensen die thuis werken vaak minder pauzes nemen en daardoor minder bewegen. Klachten aan de armen, nek en/of schouders zijn het gevolg. Als de klachten ontstaan door het thuiswerken is dat erg vervelend en kun je je werkzaamheden niet goed verrichten. Grote kans dat je werkgever je behandelingen bij ToThePoint wil vergoeden. Maak dus snel een afspraak!

Wat is CANS?

CANS betekent ‘complaints of arm, neck and/or shoulder’. Het is een verzamelnaam voor verschillende klachten aan zowel handen, armen, schouders, nek en bovenrug. Vroeger kende we dit als RSI, ofwel ‘repetitieve strain injury’. CANS klachten ontstaan door een lange periode herhaaldelijk dezelfde handelingen uit te voeren, met als gevolg dat spieren stijf en pijnlijk worden.

Symptomen bij CANS

Het is typisch CANS dat de klachten geleidelijk aan beginnen. In het begin heb je even last van je vingers of pols, maar je dankt daar verder niet bij na. De tijd verstrijkt en de klachten worden intensiever en breiden zich uit naar bv. je schouder, nek en bovenrug.
Op een gegeven moment heb je niet alleen meer last van pijn maar vaak ook van krachtsverlies. Hiernaast kan er slapheid optreden, zwelling, verminderde grijpkracht, tintelingen en doofheid. Naarmate de CANS klachten langer duren kun je er ook ’s nachts last van krijgen.

Fysiotherapie bij CANS

CANS klachten kunnen erg vervelend zijn en je erg beperken in je dagelijks leven.
Wees daarom verstandig en schakel bij CANS klachten snel de hulp in van de fysiotherapeuten van ToThePoint.

Fysiotherapie en osteopathie zijn beide effectieve behandelingen bij CANS. De therapeuten van ToThePoint richten zich niet alleen op verlichting van de pijn, maar we richten ons ook op de langere termijn. We willen graag dat je ons niet meer nodig hebt en we je alleen maar terug zien voor een kopje koffie in onze sportschool.

Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten vanwege je CANS in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je schouder, nek, elleboog, pols en aangrenzende gewrichten bekijken. Daarnaast gaan we middels specifieke functionele krachttesten zoeken naar de spieren die wel wat training kunnen gebruiken, omdat ze; te weinig kracht hebben, te weinig stabiliteit geven of ze zijn te zwak om de voor jou juiste werkhouding te kunnen handhaven.

Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:

Wat kun je zelf doen bij CANS?

Omdat we vaak uit je verhaal wel kunnen opmaken of je pijn hebt vanwege CANS is de noodzaak om naar ons toe te komen een stuk lager.
Heb je dus geen zin of maar beperkt tijd om naar ons te komen? Of heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Wij bieden je de mogelijkheid om een trainingsschema op maat samen te laten stellen via ons unieke concept; Self Help hero.

Osteopathie bij CANS

Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van je nek, schouder, bovenrug, elleboog, pols en hand.

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor de pijn veroorzaakt door CANS. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege CANS, dan pakken we dit aan.

Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn vanwege CANS. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je nek, je schouder of je pols en hand.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je CANS klachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je bovenrug een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting op je nek, schouder en de rest van je arm.

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je schoudergewricht, de gewrichten in je nek en / of het bindweefsel rondom je organen.

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je nek, bovenrug, schouder en arm komen, vermindert de spanning vanzelf en zullen de CANS klachten fors verminderen.

Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je lichaam weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van CANS.

Bij ToThePoint werk je dus niet alleen aan symptoombestrijding door de pijn te verminderen, maar ook aan het verbeteren van de algehele conditie van je probleemgebied.

Maak dus snel een afspraak!