Kenmerkend voor een frozen shoulder is beginnende pijn in de schouder, die steeds erger wordt. De schouderpijn wordt veroorzaakt door een ontsteking in het gewrichtskapsel (het bindweefsel dat om een gewricht zit). Het gewrichtskapsel verstijft in de loop van enkele weken tot maanden, waardoor je je schouder steeds minder goed kunt bewegen. Je schouder raakt als het ware ‘bevroren’.
In de loop van enkele weken tot maanden kun je je schouder steeds minder goed bewegen.
Deze verstijving van je schouder kan in alle bewegingsrichtingen voorkomen, maar het is pas een frozen shoulder als je in ten minste drie richtingen een verminderde bewegingsuitslag hebt.
Soms is de oorzaak van een frozen shoulder een val of operatie, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Bij epilepsie, schildklieraandoeningen, diabetes mellitus (suikerziekte), de ziekte van Dupuytren, de ziekte van Parkinson of hart- en longaandoeningen komt een frozen shoulder wat vaker voor. En wat we zeker ook niet mogen vergeten is de rol van langdurige stress.
Waar heb je last van bij een frozen shoulder?
Bij een frozen shoulder zie je eigenlijk altijd drie fasen.
De bevriezing en verstijvende fase
Enkele weken tot gemiddeld 9 maanden ben je zoet met deze fase. Je schouder wordt langzaam steeds pijnlijker en je kunt dit als zeer hevig ervaren. Uitstralende pijn in de bovenarm, tot zelfs in de onderarm is niet ongewoon. Iets van een hoge plank pakken, autorijden en zelfs aan- en uitkleden is pijnlijk en kan hevige pijnscheuten in de schouder geven. Daarnaast ervaar je ook pijn in rust en zelfs ’s nachts. En als dat nog niet genoeg is, kunnen je nek en bovenrug eveneens pijn gaan doen. In deze fase gaan we de schouder niet forceren, dit kan de pijn alleen maar verergeren.
De bevroren fase
Vier tot negen maanden ben je gemiddeld zoet met deze fase. De stijfheid blijft, maar de pijn in je schouder neemt langzaam af. Je kunt geleidelijk aan intensiever gaan oefenen.
De ontdooiende fase
Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. De beweeglijkheid komt langzaam terug tot (nagenoeg) normaal en de pijn in je schouder verdwijnt helemaal.
A: kop van de bovenarm
B: Schouderblad
C: Spier (m. supraspinatus)
D: Sleutelbeen
E: Acromion
F: Slijmbeurs
G: Normaal kapsel
H: Ontstoken kapsel
Fysiotherapie bij een frozen shoulder?
Meestal kom je bij ons als:
- Je veel last hebt van pijn rondom je schouder, nek en bovenarm
- Je dagelijkse activiteiten beïnvloedt worden door je klachten.
Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten aan je schouder in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je schouder en aangrenzende gewrichten bekijken. Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:
In de bevriezing en verstijvende fase richten we ons voornamelijk op advies geven en pijn dempen. Dit doen we middels de volgende technieken:
- Massage
- Huiswerkoefeningen om ervoor te zorgen dat je schouder enige mobiliteit behoudt
Tijdens de bevroren fase gaan we al wat meer met je oefenen om stabiliteit en kracht te behouden of te herwinnen. Dit doen we middels de volgende technieken:
- Huiswerkoefeningen om ervoor te zorgen dat je schouder mobiel blijft.
Tijdens de ontdooiende fase gaan we intensiever met je oefenen om kracht, stabiliteit en zoveel mogelijk mobiliteit terug te brengen in je schoudergewricht. Dit doen we middels de volgende technieken:
- Triggerpoint therapie
- Mobilisaties van je schoudergewricht
- Dry needling
- Physio Training
- Huiswerkoefeningen om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk mobiliteit terug krijgt.
Fysio on Demand bij een frozen shoulder
Heb je geen tijd of zin om naar ons te komen? Of heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Wij bieden je de mogelijkheid om een trainingsschema op maat samen te laten stellen via ons unieke concept; Self Help Hero.
Osteopathie bij een frozen shoulder
Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van je schoudergewricht
De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar gebieden die bijdragen aan de pijn veroorzaakt door je frozen shoulder. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege je frozen shoulder, dan pakken we dit aan.
Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn in jouw schouder. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je nek of je bovenrug
Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam bijdragen aan de pijn veroorzaakt door een frozen shoulder. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je enkel een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting op je schoudergewricht.
Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je nek, de gewrichten in je bovenrug en / of het bindweefsel rondom je organen.
Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je schouder komen, verminderd daar de spanning en zal de schouderpijn verminderen.
ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van een frozen shoulder. Maak dus snel een afspraak!