Schouderklachten

In het dagelijks leven kunnen schouderklachten je flink hinderen. Fysiotherapie en/of osteopathie bij ToThePoint pakt je schouderklachten bij de kern aan en zorgt effectief en langdurig voor de bestrijding van jouw schouderklachten. Bij ToThePoint kun je snel terecht en helpen we je weer pijnvrij te bewegen.

Schouderklachten die veel voorkomen

  • Biceps tendinitis – ontsteking van de bicepspees in de schouder, die kan leiden tot pijn en zwakte in de arm.
  • Frozen shoulder  – Je krijgt moeite met bewegen omdat de schouder stijf en pijnlijk wordt.
  • Rotator cuff tendinitis – De pezen en spieren rondom het schoudergewricht raken ontstoken en zorgen voor pijn
  • Schouder impingement syndroom – ‘beknelling’ van de pezen in de schouder tussen de botten. Tegenwoordig bekend als Subacromiaal Pijnsyndroom (SAPS).
  • Sleutelbeenbreuk – een breuk in het sleutelbeen, die kan optreden als gevolg van een val of ander trauma.

Schouderpijn is complex, kom daarom snel ToThePoint

Je schouder is een dynamisch en complex gewricht. Bij dit dynamische gewricht komen veel spieren samen. Je kunt met je schouder zwaar tillen, dus het weefsel moet sterk genoeg zijn om zware spullen te tillen. Maar doordat je schouder kan bewegen in allerlei verschillende hoeken en standen moet het weefsel dus ook soepel en beweeglijk zijn. Je kunt je voorstellen dat je schouder gevoelig is voor het ontwikkelen van blessures en andere klachten. Pak daarom eventuele problemen die zich voordoen rond je schoudergewricht, bij de kern aan. ToThePoint fysiotherapie en osteopathie helpt je daarbij.

Schouderpijn, acuut en chronisch

Bij ToThePoint maken we onderscheid tussen acute en chronische schouderpijn bij de behandeling van schouderklachten.

Acute schouderklachten hebben een plotseling moment van ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een gescheurde spier of pees, maar dat hoeft niet de enige oorzaak te zijn van acute pijn. Een valpartij, iets gooien of je schouder lang in één houding houden zijn ook bekende oorzaken van acute schouderpijn.

Word je bijvoorbeeld wakker op een dag met pijn in je schouder of heb je last van uitstralende pijn en hevige kramp? Dan spreken we van acute schouderklachten. Bij acute schouderpijn focussen we ons bij ToThePoint op rust inbouwen tijdens je dagelijkse activiteiten, advies m.b.t. belasting en belastbaarheid in combinatie met revaliderende oefeningen.

Chronische schouderklachten vinden hun oorzaak vaak in je dagelijks leven, zijn langdurige aard en kunnen erg frustrerend zijn. Doordat je gedurende de dag je handelingen altijd op een bepaalde 

manier uitvoert (Ja, ook jij die dagelijks in de sportschool te vinden is), wordt je schouder dagelijks op een verkeerde manier belast. Dit resulteert uiteindelijk in chronische pijn aan je schouder.
Heb je last van chronische schouderproblemen, dan richten we ons bij ToThePoint op pijnverlichting en een oplossing waarbij je definitief van je schouderpijn af komt. Zo kunnen we bijvoorbeeld werken aan je houding of aan de techniek waarmee je zware spullen optilt. We focussen ons hierbij op het aanleren van nieuwe gewoonten, zodat de pijn verdwijnt en niet meer terugkomt.

Fysiotherapie bij schouderpijn

Naast dat schouderklachten erg pijnlijk zijn, kunnen ze je ook erg beperken in je dagelijks leven.
Wees daarom verstandig en schakel bij schouderpijn snel de hulp in van de fysiotherapeuten of osteopaten van ToThePoint.

Fysiotherapie en osteopathie zijn beide effectieve behandelingen bij schouderpijn. De therapeuten van ToThePoint richten zich niet alleen op verlichting van de pijn, maar we richten ons ook op de langere termijn. We willen graag dat je ons niet meer nodig hebt en we je alleen maar terug zien voor een kopje koffie in onze sportschool.

Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten aan je schouder in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je schouder en aangrenzende gewrichten bekijken. Daarnaast gaan we middels specifieke functionele krachttesten zoeken naar de spieren die wel wat training kunnen gebruiken, omdat ze; te weinig kracht hebben, te weinig stabiliteit geven of simpelweg omdat je te weinig uithoudingsvermogen in die spieren hebt. 

Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:

Osteopathie bij schouderpijn

Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van je schoudergewricht.

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor de pijn in jouw schouder. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege je schouderpijn, dan pakken we dit aan.

Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn in jouw schouder. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je nek of je schouder zelf.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je schouderklachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je enkel een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting op je schoudergewricht.

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je schoudergewricht, de gewrichten in je nek en / of het bindweefsel rondom je organen.

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je schouder komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zal de schouderpijn fors verminderen.

Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je schouder weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van schouderpijn. Maak dus snel een afspraak!

Bij ToThePoint werk je dus niet alleen aan symptoombestrijding door de pijn te verminderen, maar ook aan het verbeteren van de algehele conditie van je schouder.

Wat kun je zelf doen bij schouderpijn?

Heb je geen zin of maar beperkt tijd om naar ons te komen? Of heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Wij bieden je de mogelijkheid om een trainingsschema op maat samen te laten stellen via ons unieke concept; Self Help Hero.