Rugpijn en spit

Rugpijn en spit

Het grootste deel van de mensen krijgt minimaal 1 keer in zijn leven te maken met rugpijn of spit. Wat we vaak bij ToThePoint horen is; “Ik maakte een verkeerde beweging en het schoot in mijn rug” of; “Ik stapte vanochtend uit bed en ineens had ik rugklachten”.

Bij het merendeel van de mensen verdwijnt de rugpijn weer binnen een paar dagen, gelukkig maar! Echter, soms kun je er een aantal weken goed last van hebben. Daarnaast beperkt het je ook nog eens in je dagelijks functioneren; het aantrekken van je sokken kan al een hele opgave zijn.

Pijn bij het opstaan uit bed

Om nog maar te zwijgen over uit bed komen of naar het toilet gaan. Herkent u dit? Dan is het raadzaam dat het team van ToThePoint Therapie en ToThePoint Osteopathie eens naar je rug kijkt en deze rugklachten wat verder onder de loep neemt.
Het idee dat rugklachten met bedrust snel herstellen is iets uit het verleden; bij ToThePoint fysiotherapie en osteopathie zorgen wij er voor dat jij weer zo snel mogelijk de beste versie van jezelf kunt zijn.

Oorzaken rugpijn

Rugpijn of spit kan ontstaan door een langdurig verkeerde houding, slijtage, stress, een ongeluk maar ook tijdens de zwangerschap. Vaak uiten de rugklachten zich in de vorm van een zeurende pijn in de onderrug, daarbij kan het eventueel uitstralen naar de bil of het been. 

Om de rug te beschermen zal de spierspanning toenemen, zodat verdere schade voorkomen kan worden. Je onderrug zal stijf aanvoelen en bewegen zal ook niet meer zo gemakkelijk gaan. Om de rugpijn te ontwijken kun je zelfs scheef gaan staan.

Tijdens een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek zullen wij je rugklachten en eventuele andere lichamelijke klachten in kaart brengen. Pas als wij een duidelijk beeld hebben over de oorzaak van je rugpijn gaan wij tot behandeling over.

Pijn in onderrug

Maar wat is nu precies de oorzaak van die pijn in mijn onderrug? Primair gezien zijn de onderste ruggenwervel- of bekkengewrichten de oorzaak van de pijn. 

Deze gewrichten in het gebied van de onderrug kunnen “blokkeren”, waardoor er “zenuwirritatie” plaatsvindt. Vervolgens geven deze zenuwen pijnsignalen af waardoor de spieren het signaal krijgen om de rug vast te zetten.

Daarnaast nemen wij bij ToThePoint fysiotherapie en osteopathie ook nog eens uw stressniveau onder de loep en het functioneren van uw organen.

Rugklachten oplossen

Uiteindelijk is dus het samenspel van het gehele lichaam wat verantwoordelijk kan zijn voor uw rugklachten. Wel gaat er speciale aandacht uit naar het testen van de bewegingsfunctie van uw wervelkolom. Vaak ligt daar immers wel de oorzaak van je klachten.

Voordat wij overgaan tot behandeling geven wij een duidelijk uitleg over het ontstaan van de rugpijn en hoe de behandeling van je rugklachten er uit zal zien. Wij richten ons volledig op u als persoon, zodat alle factoren die bijdragen aan de klachten in uw rug zo snel mogelijk herstellen. Waardoor je gewoon weer lekker je dagelijkse activiteiten kunt hervatten.