Nekklachten whiplash

Whiplash

Op verschillende manieren kun je een whiplash oplopen. Een aanrijding met de auto, een duik in ondiep water of wellicht tijdens het sporten. In ieder geval heeft je hoofd een flinke ‘zwiepende’ beweging gemaakt t.o.v. je romp.

Het is niet zo dat iedereen hier klachten aan over houdt. Klachten kunnen direct na het ongeluk optreden, of pas een dag of 2 na het ongeval. Waar de klachten precies vandaan komen is niet helemaal duidelijk, wat het lastig maakt om aan te geven hoe snel je er weer vanaf bent. Er is in ieder geval 1 ding wat je er zelf al aan kunt doen. Door gedoseerd en met beleid te bewegen kun je bijdragen aan vermindering van de klachten en zo voorkomen dat de klachten langdurig aanhouden en uiteindelijk chronisch worden.

Bij ToThePoint zullen wij je met aandacht en zorg helpen, waardoor het herstel van een whiplash voorspoedig zal verlopen.

Wat is een whiplash precies?

De letterlijke vertaling van whiplash is ‘zweepslag’. Het hoofd heeft een plotselinge beweging naar achteren en naar voren gemaakt ten opzichte van de romp. De spieren, pezen en banden in de nek worden plotseling opgerekt, waardoor bewegen pijn kan doen en de nek vaak stijf en pijnlijk aanvoelt.

Geen schade aan de nek

Gelukkig zijn de spieren, banden en pezen in de nek sterk. In de meeste gevallen is er na een whiplash geen aantoonbare schade aan spieren, botten, banden of zenuwen. Er is dus niets ‘kapot’ in je schouder of nek. Het is nog niet helemaal duidelijk waar de klachten dan wel vandaan komen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de nek door de krachten van het ongeluk overbelast is en daardoor tijdelijk ‘ontregeld’.

Welke klachten kun je ervaren bij een whiplash?

Het aantal nieuwe whiplashpatiënten wordt per jaar geschat op 15.000 tot 30.000.

Niet iedereen ervaart op dezelfde manier klachten van een whiplash. Klachten die zich voor kunnen doen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, schouderpijn, pijn in de arm, pijn en stijfheid in de nek. Daarnaast kunnen zich ook concentratieproblemen, vermoeidheid, angst, het niet goed verdragen van licht of geluid, depressieachtige klachten, slaapproblemen en rugpijn voordoen. Wanneer de klachten ontstaan, verschilt ook per persoon. Het kan zijn dat een whiplash direct na het ongeluk klachten geeft. Maar het kan zomaar zijn dat het zich pas enige uren tot 2 dagen na het ongeval manifesteert. Dit hoort bij het normale beeld van een whiplash en hier hoef je je dan ook geen zorgen over te maken.

Vooruitzicht op herstel

Meestal verloopt het herstel van een whiplash voorspoedig en ervaart de grote meerderheid geen blijvende hinder van zijn/haar whiplash. Na het ongeluk is binnen 6 weken de helft van de mensen weer aan het werk en na een jaar vrijwel iedereen.

Over het algemeen gaat het herstel van een whiplash langzamer bij ouderen, mensen die veel hoofdpijn ervaren en vrouwen.

De praktijk leert dat wanneer je meteen na het ongeluk nekpijnklachten ervaart, tintelingen in de arm en/of hand, het herstel van een whiplash langer zal duren.

Gedoseerd bewegen zodra het kan

Gedoseerd bewegen is de beste manier om je nek weer ‘geregeld’ te krijgen. De eerste dagen na het ongeluk doe je er goed aan om je nek regelmatig tot de pijngrens te bewegen.
De beste manier om je nek weer ‘geregeld’ te krijgen, is door gedoseerd te bewegen.

In overleg met je huisarts kun je de eerste dagen na het ongeval pijnstillers gebruiken.

Het gebruik van pijnstillers zorgt ervoor dat je makkelijker kunt bewegen en vooral beter kunt slapen. Bouw het gebruik ervan langzaam af.
4 Dagen na het ongeluk is het advies om geleidelijk aan meer te gaan doen en je activiteiten uit te breiden. De eerste 3 weken doe je rustig aan, maar overdrijf niet. Houd in je achterhoofd dat bewegen herstellend werkt en rust niet.

Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen en het stapsgewijs opbouwen van activiteiten beter is dan rust houden of een halskraag dragen. De therapeuten van ToThePoint kunnen samen met jou bepalen met welke activiteiten je kunt beginnen en hoe je deze activiteiten kunt uitbreiden.

Advies voor de eerste drie weken

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen met een whiplash hun klachten verminderen als zij, binnen de pijngrens, hun gewone dagelijkse activiteiten uitvoeren. Hieronder vind je een aantal adviezen die je daarbij kunnen helpen:

  • Beweeg regelmatig je nek (om de één tot twee uur) binnen de pijngrens. Kijk in een rustig tempo ongeveer tien keer afwisselend over je linker en rechter schouder, kijk vervolgens ongeveer tien keer afwisselend onder je linker en rechter oksel.
  • Laat je hoofd niet hangen en ga rechtop zitten.
  • Wissel om de 20 tot 25 minuten van houding.
  • Ontzie je nek en doe geen zware activiteiten. Het gaat hier vooral om het langer belasten in 1 houding, zoals computeren, strijken, fietsen, autorijden, het plafond schilderen of bij de kapper je haar laten wassen.
  • Blijf je dagelijkse activiteiten vooral doen, maar doe het niet te lang achter elkaar en neem regelmatig een pauze.

De halskraag

De spieren en banden in uw nek worden door het dragen van een halskraag slapper. Draag je dan toch een halskraag vanwege je whiplash? Doe dit dan tijdens de zwaardere activiteiten, maar doe dit niet te lang. Zorg er in elk geval voor dat u binnen 3 tot 4 weken weer zonder halskraag kunt functioneren.

Vanaf drie weken na het ongeval

Je kunt vanaf 3 weken na het ongeval geleidelijk aan steeds meer gaan doen, ook al is dit soms pijnlijk. Bewegen helpt om de coördinatie en balans in de nek te herstellen.


Deel je dag goed in en bedenk dus van tevoren wat je die dag wil gaan doen. Vervolgens verdeel je deze activiteiten over de dag en zorg je voor (korte) perioden van rust. Hierdoor word je nek afwisselend belast en ontlast. Een goede indeling van je dag is belangrijk. Bedenk vooraf wat je redelijkerwijs kunt doen op een dag, verdeel deze activiteiten over de gehele dag en neem (korte) perioden van rust. Zitten is geen rust nemen! Ga liever even liggen, dit ontlast de nek beter. Je kunt uiteraard contact met ToThePoint opnemen als je niet zeker bent over wat je na je whiplash wel of niet mag doen.


ToThePoint therapie bij Whiplash

Loop je voor je gevoel nu echt al te lang rond met je whiplashklachten? Dan kunnen de therapeuten van ToThePoint uitkomst bieden. Wij nemen uitgebreid de tijd om te luisteren naar je verhaal en doen daarnaast een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Zo kan het bv. zijn dat niet alleen de gewrichten, spieren en banden in de nek de whiplash in stand houden. Maar ook lager gelegen structuren in de wervelkolom of zelfs het diafragma (middenrif) kunnen uw whiplashklachten in stand houden.

Heb je echt heel veel pijn vanwege je whiplash, dan is een behandeling bij de osteopatenvan ToThePoint je beste optie. We kiezen er dan voor om de nek niet direct te behandelen. Maar behandelen restricties elders in het lichaam, waardoor de (over)prikkeling naar de nek  zal afnemen, Hierdoor zal in een later stadium lokale behandeling wel mogelijk zijn

Doordat er bij ToThePoint meer tijd voor je wordt genomen en er verder wordt gekeken dan bij een reguliere therapeut, komt u bij ons wellicht wel van uw whiplashklachten af. Neem contact met ons als je nog vragen hebt, of maak direct een afspraak.