Lage rughernia

Lage rug hernia

Bij een hernia hoeft er niet altijd pijn aanwezig te zijn. De meest voorkomende klacht is de uitstralende pijn in de bilregio. Maar ook kunnen klachten verder uitstralen tot in de knieholte, tot de buitenkant van je voet of onder je voet. Ook verlies van gevoel kan een symptoom zijn van een aanwezige hernia (doordat de herniatie ‘drukt’ op de zenuwbaan). De huid kan hierbij ‘doof’ aanvoelen en is er regelmatig een verminderde kracht in 1 of 2 benen of armen te voelen. Bij hoesten, niezen of persen wordt de pijn meestal geprovoceerd, omdat er dan meer druk op je wervelkolom komt.

Veelvoorkomende hernia symptomen

  • Pijn in de (onder)rug
  • Pijn uitstralend in het been
  • Pijn uitstralend in de rug en/of bil
  • Pijn uitstralend tot soms onder de knie / in de voet
  • Verminderd gevoel in het been
  • Provocatie van de klachten bij ‘hoesten’, ‘niezen’ en ‘persen’
  • Provocatie van de klachten bij het heffen van een gestrekt been in ruglig
  • Verminderde reflex (in bijv. de kuit/achillespees)
  • Afname van de kracht in bijv. het been.

Welke soorten hernia bestaan er?

De Hernia in de rug (lumbale hernia):

De rughernia komt van alle hernia’s het meest voor. Een lumbale Hernia (ook wel ‘Hernia Nuclei Pulposi‘ genoemd) is een scheur in de wand van de tussenwervelschijf. Dit komt voornamelijk voor bij mensen met een verminderde stabiliteit van de rug, of bij mensen die verkeerd belasten. Degeneratie van de tussenwervelschijf hoort bij het ouder worden. Daarom komt een hernia ook in 50% van de gevallen voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Een HNP ofwel hernia hoeft geen pijnklachten te veroorzaken. Een hernia die pijn veroorzaakt komt het meest voor bij mensen onder de 50 jaar oud die een lichamelijk zwaar beroep uitoefenen.

De nekhernia: ofwel cervicale HNP komt minder vaak voor.

Wanneer er een nekhernia is dan komt deze het meest voor tussen de 5e en 7e nekwervel. Een nekhernia kan natuurlijk ook op andere niveaus voorkomen.

De hernia in de borstwervelkolom (borsthernia): Komt bijna niet voor.

Symptomen bij een borsthernia (ook wel een thoracale hernia genoemd) zijn; pijn aan de ribben, minder gevoel in het borstgebied. Daarnaast kunnen hoesten, niezen en persen eveneens deze klachten provoceren.

Fysiotherapie bij een hernia

Naast dat een hernia pijn in je rug en uitstraling in je been kan geven, beperkt het je ook erg in je dagelijks leven.
Wees daarom verstandig en schakel bij een hernia snel de hulp in van de fysiotherapeuten of osteopaten van ToThePoint.

Fysiotherapie en osteopathie zijn beide effectieve behandelingen voor een hernia. De therapeuten van ToThePoint richten zich niet alleen op verlichting van de pijn, maar we richten ons ook op de langere termijn. We willen graag dat je ons niet meer nodig hebt en we je alleen maar terug zien voor een kopje koffie in onze sportschool.


Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten vanwege je hernia in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je rug en aangrenzende gewrichten bekijken. Daarnaast gaan we middels specifieke functionele krachttesten zoeken naar de spieren die wel wat training kunnen gebruiken, omdat ze; te weinig kracht hebben, te weinig stabiliteit geven of simpelweg omdat je te weinig uithoudingsvermogen in die spieren hebt. 

Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:

  • Advies over belasting en belastbaarheid wat we eventueel samen doen met onze ergotherapeuten.

Osteopathie bij een hernia

Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van de gewrichten in je rug.

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor de pijn vanwege je hernia. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege je hernia, dan pakken we dit aan.


Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor jouw uitstralingspijn en rugpijn. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je nek of je rug zelf.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je rugklachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je heup een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting op je ruggenwervels

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je heupgewrichten, de gewrichten in je bekken en / of het bindweefsel rondom je organen

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je lage rug komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zal de rugpijn en uitstralingspijn fors verminderen.

 

Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je lage rug weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van een hernia. Maak dus snel een afspraak!