Heupartrose

Artrose is een veelvoorkomende vorm van reuma waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in je heup minder wordt. Artrose van je heup gaat helaas niet meer weg 

Symptomen zijn onder andere: ochtendstijfheid in je heupgewricht, stijfheid die vaak het ergst is als je na een tijdje zitten of liggen weer in beweging komt. Een beperkte mobiliteit van je heup, spierzwakte van de spieren rondom je heup, een instabiel gevoel van de heup en een krakend geluid in de heup. Daarnaast kun je aanpassing van je lichaamshouding krijgen. Deze verandering in lichaamshouding beïnvloedt de manier waarop je andere gewrichten, pezen en spieren belast.

Een gezonde leefstijl is belangrijk om verergering van de heupartrose af te remmen en bijbehorende (pijn)klachten en beperkingen van je heup te verminderen.

Blijf bewegen! De spieren rondom je heup blijven zo in goed conditie en hierdoor verminderen je klachten. 

De fysiotherapeuten en de osteopaten van ToThePoint kunnen je helpen bij de opbouw van kracht en stabiliteit rondom je heup. We kunnen je helpen om een operatie uit te stellen of zelfs te voorkomen. Maar het belangrijkste is dat jij weer vertrouwen krijgt in je heup en de rest van je lichaam.

Wat is heupartrose?

Artrose van de heup is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in je gewricht minder van kwaliteit wordt. Je heup kan perioden hebben dat het ontstoken raakt, bijvoorbeeld door te lang doorwerken in de tuin. Daarnaast krijg je een verandering van het bot van je heupgewricht.

Artrose van de heup is chronisch en zal dus niet beter worden. Heupartrose verergerd naarmate de jaren vorderen. 

Heupartrose komt vaker voor op latere leeftijd, bij vrouwen, mensen met overgewicht en bij eerdere gewrichtsbeschadigingen, zoals een blessure of ongeluk.

Wat kun je zelf doen bij klachten van heupartrose?

Heb je geen tijd of zin om naar ons te komen? Of heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Wij bieden je de mogelijkheid om een trainingsschema op maat samen te laten stellen via ons unieke concept; Self Help Hero.

Fysiotherapie bij heupartrose

Meestal kom je bij ons als: 

  • Je veel last hebt van pijn rondom je heup.
  • Je dagelijkse activiteiten beïnvloedt worden door je klachten.
  • Je aan je heupgewricht geopereerd bent vanwege de artrose.

Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten aan je heup in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je heup en aangrenzende gewrichten bekijken. Daarnaast gaan we middels specifieke functionele krachttesten zoeken naar de spieren die wel wat training kunnen gebruiken, omdat ze; te weinig kracht hebben, te weinig stabiliteit geven of simpelweg omdat je te weinig uithoudingsvermogen in die spieren hebt. 

Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:

  • Triggerpoint therapie (link 🡪 fysiotherapie 🡪 behandeltechnieken 🡪 triggerpoint therapie)

Osteopathie bij heupartrose

e houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van je heupgewricht 

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor de pijn in jouw heup. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege je heupartrose, dan pakken we dit aan.

Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn in jouw heup. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je enkel of je heup zelf.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je heupklachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je enkel een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting op je heupgewricht.

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je heupgewrichten, de gewrichten in je bekken en / of het bindweefsel rondom je organen.

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je heup komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zal de heuppijn fors verminderen.

Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je heup weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie, ademhalings- en ontspanningstherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van heupartrose. Maak dus snel een afspraak!

Wij gaan je helpen om op een veilige manier te (blijven) bewegen, een operatie uit te stellen of zelfs te voorkomen en weer vertrouwen te krijgen in je lichaam.