De epicondylitis medialis (ook wel bekend als golferselleboog) kan erg pijnlijk zijn en hindert je tijdens je dagelijkse bezigheden. Een behandeling door fysiotherapeuten of osteopaten van ToThePoint kan vaak helpen bij het verminderen of verhelpen van de klachten.
Wat is een golferselleboog?
De groep spieren aan de voorzijde van de voorarm (de handpalm zijde) buigen je pols en hand. We noemen dit de voorarmflexoren en deze spiergroep heeft een gezamenlijke aanhechting op de binnenkant van je elleboog. Via een netwerk van pezen hechten ze aan op het bot (op de mediale epicondyl om precies te zijn).
Gebruik je de voorarmflexoren, dan komt er spanning op de pezen te staan. Komt er vaak spanning te staan op deze pezen, door veel herhalingen of door een grote kracht, dan kan er schade ontstaan aan deze pezen. De epicondylitis medialis (golferselleboog) is een aandoening waarbij er schade ontstaat aan de pezen die vastzitten aan je mediale epicondyl (botpunt aan de binnenzijde van je elleboog). Je krijgt een ontstekingsreactie en als je lang genoeg geen rust neemt volgt er degeneratie (afbraak) van het peesweefsel. En aangezien je vaak niet meteen komt als je last krijgt van een golferselleboog is de kans groot dat er reeds degeneratie is opgetreden. Je golferselleboog is in dit geval chronisch geworden.
Wat is de oorzaak van je golferselleboog?
Spanning en overbelasting zijn de meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een golferselleboog. Dit kan een acute of langdurige overbelasting zijn. Continue schroeven aandraaien tijdens het klussen, herhaaldelijk en vaak tillen, timmeren, metselen, schilderen zijn voorbeelden van langdurige overbelasting. Acute overbelasting van je pees kan ontstaan na een val op je arm. Daarnaast kunnen ook blokkades in de nek of rug, schouders of pols leiden tot een golferselleboog. De therapeuten van ToThePoint kijken daarom niet alleen naar de elleboog, maar ook naar andere betrokken structuren.
Hoe stel je de diagnose golferselleboog?
De anamnese (het verhaal dat je vertelt) in combinatie met een aantal simpele testen tijdens ons onderzoek geven ons met 99% zekerheid de diagnose golferselleboog.
Fysiotherapie bij een golferselleboog
Golferselleboog klachten kunnen erg vervelend zijn en je beperken in je dagelijks leven. Wees daarom verstandig en schakel bij een golferselleboog snel de hulp in van de fysiotherapeuten of osteopaten van ToThePoint.
Fysiotherapie en osteopathie zijn beide effectieve behandelingen voor een golferselleboog. De therapeuten van ToThePoint richten zich niet alleen op verlichting van de pijn, maar we richten ons ook op de langere termijn. We willen graag dat je ons niet meer nodig hebt en we je alleen maar terug zien voor een bezoek aan onze sportschool.
Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten vanwege je golferselleboog in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je schouder, nek, elleboog, pols en aangrenzende gewrichten bekijken. Daarnaast gaan we middels specifieke functionele krachttesten zoeken naar de spieren die wel wat training kunnen gebruiken, omdat ze door hun zwakte je golferselleboog in stand houden.
Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:
- Triggerpoint therapie
- Mobilisaties van je nek, bovenrug, schouder, elleboog, pols en hand.
- Dry needling
- Physio Training
- Advies over belasting, belastbaarheid en (werk)houding
- Shockwave therapie
- Zenuwstretches
Wat kun je zelf doen bij een golferselleboog?
Heb je geen zin of maar beperkt tijd om naar ons toe te komen? Of heb je geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? Wij bieden je de mogelijkheid om een trainingsschema op maat samen te laten stellen via ons unieke concept; Self Help Hero.
Osteopathie bij een golferselleboog
Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van je nek, schouder, bovenrug, elleboog, pols en hand.
De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor de pijn veroorzaakt door je golferselleboog. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege je golferselleboog, dan pakken we dit aan.
Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn vanwege je golferselleboog. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je nek, je schouder of je pols en hand.
Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je golferselleboog klachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je bovenrug een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hierop reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting op je nek, schouder en de rest van je arm.
Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je nek, bovenrug en / of het bindweefsel rondom je organen.
Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je nek, bovenrug, schouder en arm komen, vermindert de spanning vanzelf en zullen de golferselleboog klachten fors verminderen.
Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je lichaam weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.
ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van jouw golferselleboog. Maak dus snel een afspraak!
Bij ToThePoint werk je dus niet alleen aan symptoombestrijding door de pijn te verminderen, maar ook aan het verbeteren van de algehele conditie van je probleemgebied.