Clusterhoofdpijn

Er is nog veel onduidelijk over clusterhoofdpijn. Dat komt, omdat clusterhoofdpijn een vorm van hoofdpijn is die niet vaak voorkomt in Nederland. Het heet clusterhoofdpijn, omdat deze hoofdpijn voorkomt in clusters, ofwel meerdere aanvallen van hoofdpijn gedurende een aantal dagen, weken of zelfs maanden. Zo kan de hoofdpijn bijvoorbeeld in een periode van 2 weken om de paar uur komen opzetten, even aanhouden en vervolgens weer verdwijnen.
Hoe lang zo’n dergelijke aanval duurt is erg verschillend per persoon, maar ligt tussen de 15 en 180 minuten. De duur van een ‘cluster’ kan ook sterk verschillen per persoon, dit varieert van enkele dagen tot soms zelfs meerdere maanden.

Kenmerken van clusterhoofdpijn

Deze vorm van hoofdpijn staat ook wel bekend als ‘suicide headache’, om aan te geven hoe ernstig en intens clusterhoofdpijn kan zijn. Behalve de hoofdpijn kun je ook de volgende symptomen ervaren: tranen, rode ogen, gezwollen ooglid, vernauwing van de pupil (myosis), zweten in het gezicht, rusteloosheid en hangend ooglid (ptosis).

De rol van de fysiotherapeut bij Clusterhoofdpijn

Momenteel bestaat de behandeling van clusterhoofdpijn veelal uit medicatie en de inhalatie van zuurstof. Bij ToThePoint kunnen de fysiotherapeuten je leren omgaan met de klachten. 

Samen met de fysiotherapeuten, ademhalings- en ontspanningtherapeut, osteopaten en ergotherapeuten van veerkrachtig wordt er gezocht naar een goede balans tussen inspanning en ontspannen. Tevens kan de fysiotherapeut mogelijke bewegingsbeperkingen in het nek- en schoudergebied opsporen en mobiliseren, spierspanning in het nek- schoudergebied ontspannen middels triggerpoint therapie of de hulp inschakelen van onze sportmasseur om te ondersteunen bij de behandeling. Dit kan ondersteunend werken en ervoor zorgen dat je leven met clusterhoofdpijn draaglijker wordt.

Clusrerhoofdpijn en de behandeling van de osteopaat

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak voor jouw hoofdpijn. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot je hoofdpijnklachten, dan pakken we dit aan.

Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor het triggeren en verergeren van jouw hoofdpijnklachten. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, je nek, de organen in je buik, je bekken of in je schedel zelf.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam bijdragen aan je hoofdpijnklachten. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je heup een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’.

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen. Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je nek komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zal de hoofdpijn draaglijker worden.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van clusterhoofdpijn. Wij hebben niet de oplossing voor je clusterhoofdpijn, maar doen er in ieder geval alles aan om de frequentie en intensiteit van de clusterhoofdpijn aanvallen beter onder controle te krijgen.