Achillespeesblessure

Je loopt al even rond met een pijnlijke achillespees. De kans is groot dat je je achillespees hebt overbelast  of zelfs pijn hebt vanwege een achillespeesontsteking. Dit is een pijnlijke en vervelende blessure die een enorme beperking kan leggen op je dagelijks leven. Het is belangrijk dat je op tijd naar ToThePoint komt voor advies, want je kunt namelijk meer schade aan je achillespees veroorzaken als je het niet doet. Bij pijn aan je achillespees kunnen we samen met jou een specifiek behandeltraject starten, zodat je weer vertrouwen kunt krijgen in het belasten van je achillespees.

Overbelasting van je achillespees

Je achillespees is de overgang tussen je kuitspieren en de hak. Je achillespees hecht aan op je hak en verbindt dus je kuitspieren met je hak. De functie van je achillespees is de krachten van je kuitspieren overbrengen op het bot. Je achillespees is minder goed doorbloed dan je kuitspieren. Daarom duurt het herstel van een achillespees ook vele malen langer dan van een spier. Je achillespees is de sterkste pees in je lichaam, maar kan toch voor veel problemen zorgen. 

Als je achillespees ontstoken raakt noemen we dit ook wel achillespees tendinitis.

De symptomen bij overbelasting van je achillespees

  • Pijn na langdurige inspanning, die na enkele uren vaak ook weer verdwijnt
  • Na een tijd stil te hebben gezeten doen de eerste stappen pijn
  • Na een aantal stappen neemt je pijn af
  • Verhoging van je hak in bv. je schoen geeft verlichting
  • Drukpijn vijf tot zeven centimeter boven het hielbeen

Stellen van de diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van je verhaal en het lichamelijk onderzoek uitgevoerd door de fysiotherapeuten en osteopaten van ToThePoint.

Fysiotherapie bij een achillespeesblessure

Bij ToThePoint nemen we uitgebreid de tijd om de klachten aan je achillespees in kaart te brengen. Vervolgens gaan we tijdens het lichamelijk onderzoek de beweeglijkheid van je enkel en aangrenzende gewrichten bekijken. Daarnaast gaan we middels specifieke functionele krachttesten zoeken naar de spieren die wel wat training kunnen gebruiken, omdat ze; te weinig kracht hebben, te weinig stabiliteit geven of simpelweg omdat je te weinig uithoudingsvermogen in die spieren hebt. 

Als het onderzoek is afgerond bespreken we samen jouw unieke behandelplan. Waarbij we gebruik kunnen maken van de volgende technieken:

Osteopathie bij een achillespeesblessure

Je houding of de manier waarop je beweegt (of niet beweegt) heeft veel invloed op de belasting van je achillespees.

De osteopaten bij ToThePoint onderzoeken het gehele lichaam en kijken niet alleen naar de klachten waar je voor komt. We gaan in het gehele lichaam op zoek naar de oorzaak van jouw achillespeesblessure. Als er elders in het lichaam een bewegingsverlies in relatie staat tot de klachten die je ervaart vanwege je achillespeesblessure, dan pakken we dit aan.

Het is dus mogelijk dat er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die verantwoordelijk kunnen zijn voor de pijn in jouw achillespees. Je kunt denken aan bijvoorbeeld je middenrif, de organen in je buik, je bekken, je knie of je enkel zelf.

Vaker wel dan niet merken we bij ToThePoint dat er een combinatie van verschillende gebieden in het lichaam verantwoordelijk zijn voor je achillespeesblessure. Hierdoor ontstaat er een soort ‘toren van Pisa’. Als er ergens in je lichaam, bijvoorbeeld in je enkel een beperking zit, dan zal de rest van het lichaam hier op reageren door te compenseren. Je krijgt als het ware een ‘scheve toren’ en hierdoor een ongelijke belasting van je kuitspieren, waardoor je achillespees overbelast kan raken.

Wanneer we de oorzaak aanpakken en dus die eerste ‘scheve steen’ weer recht leggen, dan kan je lijf opnieuw weer rechtop staan. Dit doen we bijvoorbeeld door het mobiliseren van je heupgewrichten, de gewrichten in je bekken en / of het bindweefsel rondom je organen.

Bij ToThePoint gebruiken de osteopaten verschillende technieken voor het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, bindweefsel, vliezen of organen. Jij bent uniek, dus elke cliënt verdient een uniek behandelplan. We kijken dus zorgvuldig naar wat bij jou past. Vervolgens gaat je lijf zelf aan de slag om een nieuw evenwicht te vinden en de bezenuwing en doorbloeding te herstellen.
Wanneer je lichaam niet meer hoeft te compenseren of als er via de zenuwen geen prikkels meer naar je heup komen, verminderd daar de spanning vanzelf en zal de heuppijn fors verminderen.

Het enige wat er daarna nog hoeft te gebeuren is een opbouwend oefenschema om de spieren te versterken en je achillespees weer beter belastbaar te maken. Dit doen we samen met onze fysiotherapeuten middels Physio Training.

ToThePoint Therapie heeft dankzij de nauwe samenwerking tussen fysiotherapie, ergotherapie en osteopathie een unieke kijk op de behandeling van je achillespeesblessure. Maak dus snel een afspraak!

Wij gaan je helpen om op een veilige manier te (blijven) bewegen en weer vertrouwen te krijgen in je achillespees.