Van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar, afspraken kunnen snel online worden gemaakt

fysio zaltbommel

Wat is osteopathie

Osteopathie is een behandelvorm waarbij klachten enkel met de handen worden verholpen. Dit doet een osteopaat door de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. Een osteopaat onderzoekt wat de oorzaak is van de klachten, vervolgens verhelpt de osteopaat deze klachten door de vastzittende weefsels (ook wel triggerpoints genoemd) die de klachten veroorzaken te ontspannen, te versoepelen en los te maken. Osteopathie is een zeer geschikte manier om (sport)blessures die herhaaldelijk terugkeren te behandelen. Een osteopaat zoekt op andere manieren naar de oorzaak van een blessure dan een reguliere fysiotherapeut of manueel therapeut.

Wat doet een osteopaat bij rugklachten?

De meest voorkomende klachten in onze praktijk zijn: schouder-, nek- en lage rugklachten. Uit onderzoekscijfers blijkt dat maar liefst 60-90% van de bevolking ooit last krijgt van lage rugpijn en dat jaarlijks 5% van de bevolking daadwerkelijk hinder ondervindt van pijn in de lage onderrug. Rugklachten kunnen uw dagelijkse leven behoorlijk nadelig beïnvloeden. Een goede en doordachte behandeling is daarom van essentieel belang.

De behandeling

Bij een osteopathie behandeling voor uw rug zullen wij eerst een intake doen waarnaar we u vervolgens onderzoeken met onze handen. We gaan op zoek naar de bron en oorzaak van de klachten. De pijn is vaak gelokaliseerd in de lage rugspieren, de SI-gewrichten of rond de wervels, hier begint ons onderzoek. Echter gaan we ook onderzoek doen bij omliggende wervels, gewrichten en spieren.

De oorzaak

Soms bevindt de oorzaak van de rugklachten zich niet in de rug maar ergens anders. Lage rugpijn kan bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door verklevingen na operaties, blokkades in de darm of verminderde beweeglijkheid van omliggende organen. De pijn kan ook in de onderrug worden veroorzaakt door een beperking in het functioneren van de heup of het bekken. Wanneer de osteopaat de oorzaak van de verminderde beweeglijkheid heeft achterhaald, zal de behandeling zich richten op het herstellen van die beweeglijkheid. Uiteindelijk zal het lichaam zichzelf herstellen en normaliter zal de pijn daarna afnemen.

wat is osteopathie

Wat doet een osteopaat bij stress?

Stress kan de oorzaak zijn van vervelende pijntjes in het lichaam. Wat stress doet met ons lichaam leggen we uit aan de hand de volgende informatie over ons zenuwstelsel: ons lichaam kent een willekeurig en onwillekeurig zenuwstelsel. Het onwillekeurig (autonome) zenuwstelsel bestuurt alle organen, bloedvaten en klieren. Dit zenuwstelsel zorgt voor de balans in ons lichaam en bestaat uit een parasympathisch en orthosympathisch deel.

Balans in het lichaam

Als het lichaam beweegt zorgt de orthosympathicus voor een hogere ademfrequentie, hogere hartfrequentie, verwijding van de bloedvaten in de spieren en remt het de spijsvertering. Het orthosympathische zenuwstelsel bevordert de dissimilatie, waarbij energie vrijkomt. Wanneer het lichaam rust wordt de parasympathicus actief. De parasympathicus stimuleert de stofwisseling en zorgt voor herstel. Het parasympathische zenuwstelsel en orthosympathische zenuwstelsel vervullen een tegengestelde rol in het menselijk lichaam. Om goed te functioneren moeten de orthosympathicus en parasympathicus in balans zijn.

Na een lange periode van stress probeert de osteopaat uw lichaam weer in balans te brengen door het parasympathische en orthosympathische zenuwstelsel beter op elkaar af te stemmen.

 

Neem contact op of maak een afspraak

Ben je op zoek naar meer informatie over osteopathie en wat een osteopaat voor je kan betekenen? Neem dan contact op of plan direct een afspraak in.

 


ToThePoint: Osteopathie Zaltbommel

Hogeweg 65
5301 LJ Zaltbommel
T 088 – 182 55 19
(Gevestigd in Van der Valk Hotel Zaltbommel)

Afspraak maken

Behandelvorm
Locatie
Locatie
Locatie
Locatie