Van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar, afspraken kunnen snel online worden gemaakt

Spierknopen

In dit blogartikel lees je wat spierknopen zijn en hoe ze ontstaan. Verder bespreken we alle mogelijke triggerpoints behandelingen. Heeft u vragen over uw klachten of over onze manier van werken? Neem dan contact op. We zijn telefonisch te bereiken via 088-182 55 19.

Wat zijn spierknopen?

Spierknopen zijn pijnlijke verhardingen in spieren die niet meer kunnen ontspannen. Het is eigenlijk een zeer lokale verkramping. Op die plek is de spier samengetrokken, ingekort en verdikt. De spieren eromheen worden hierdoor uitgerekt. Zo ontstaat er spanning in het gebied eromheen. Een spierknoop kan leiden tot bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten. Een triggerpoint is een spierknoop die klachten veroorzaakt in het gebied om de spierknoop heen. Bij veel mensen die pijnklachten ervaren zijn triggerpoints aanwezig. Vaak worden deze klachten niet herkend en daardoor ook niet juist behandeld.

Hoe ontstaan spierknopen?

Er zijn verschillende situaties waarin spierknopen of triggerpoints kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld bij overbelasting van spieren door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. Hierbij hoeft de belasting maar minimaal te zijn. Of juist als de spieren langere tijd niet veel gebruikt worden. Hierdoor verstijven en verzwakken de spieren. Maar spierknopen kunnen ook ontstaan door stress. Stress zorgt namelijk voor een verhoogde spierspanning. Zo zijn er nog vele andere situaties waarin de spieren verkeerd gebruikt worden waardoor triggerpoints of spierknopen kunnen ontstaan. Soms is de oorzaak van de spierknopen heel duidelijk, bijvoorbeeld een auto ongeluk. Meestal zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen.

triggerpoint
spierknopen

Triggerpoints behandeling

Beginnende triggerpoint klachten zijn vaak op te lossen met rust. Loopt u al langer met spierknopen? Dan is het verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan. Bij ToThePoint Therapie helpen we u graag met een pijnvrij leven. Tijdens een intakegesprek doen wij een uitgebreid lichamelijk onderzoek om te ontdekken waar de triggerpoints zich bevinden. Daarna kiezen we de bij u passende triggerpoints behandeling. We zijn onder andere gespecialiseerd in Dry Needling. Hierbij worden door een speciale techniek de triggerpoints in de spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Een andere triggerpoint behandeling is manuele therapie. Per persoon zal het verschillen welke behandeling de juiste is.

Boek een gratis intake om samen een behandelplan op te stellen.

Afspraak maken

Behandelvorm
Locatie
Locatie
Locatie
Locatie