Heeft u last van pijn aan de heup?

Pijn in de lies, uitstralend naar de binnenkant van de knie. U denk last van uw knie te hebben en dat is niet zo vreemd. Lies- en heupklachten worden vaak door elkaar gehaald. Herkenbaar? In sommige gevallen is het niet duidelijk of de pijn in de heup echt vanuit het heupgewricht komt, of dat deze komt door klacht veroorzaakt op een andere plek, zoals de rug of de knie. Naar de exacte oorzaak zal gezocht moeten worden.

Om heuppijn te verhelpen, is het dus belangrijk om eerst de bron van de pijn te ontdekken. Het heupgewricht is een kogelgewricht, met kop en een kom. Dit houdt al in dat het alle kanten op kan bewegen en door kapsel, banden en spieren in balans moet worden gehouden. De bron kan dus heel divers zijn.

 

Typisch heuppijn

Uitstralende pijn aan de voorzijde en zijkant van het bovenbeen tot de knie, wat gepaard kan gaan met liesklachten is typerend voor heupklachten. Veel mensen klagen daarnaast over ochtendstijfheid die vaak binnen een uur na het opstaan weer verdwijnt. Maar ook in de nacht kan men last ervaren, vooral wanneer men onbewust op de zere heup draait.

 

Pijn in de heup kan aangeboren zijn (dysplasie), komen door intensief sport te beoefenen, maar ook alledaagse zaken zoals fietsen, lang zitten of wandelen kunnen tot heuppijn leiden. Tot slot kunnen kleine afwijkingen aan de heup na verloop van tijd leiden tot slijtage (artrose) van de heup.

 

De diagnose is gesteld. En dan?

Stap één is duidelijkheid krijgen over oorzaak van de klacht, om vanuit daar de juiste behandelmogelijkheid vorm te geven. De fysiotherapeuten van ‘To the Point’ werken vanuit een holistische visie [link naar uitleg] en zullen dit principe als vertrekpunt nemen.

 

Bij heupklachten is het belangrijk om juist in beweging te blijven. Hoe gek en pijnlijk dit wellicht ook klinkt. Maar teveel rust kan zorgen voor stijfheid. En dat is in veel gevallen nog veel pijnlijker. Het is dus zaak een goede balans te vinden in de juiste afwisseling tussen rust en activiteit en te bewegen binnen de pijngrens. De fysiotherapeut kan helpen bij het vinden van die juiste balans. Geen standaardbehandeling, maar afgestemd op de specifieke klacht en de persoon. Immers, niemand is hetzelfde.

Weg met die heupklachten!

Op basis van een uitvoerige intake kiezen we de meest passende vorm van behandeling. Dankzij de integratie van onze behandeltechnieken met een gestructureerd oefenprogramma zal de pijn in de heup aanzienlijk minder worden en in de loop van de tijd in het geheel verdwijnen. En dat is het doel.

Heupklachten behandelen wij met:

Dry Needling
Physiotraining

Afspraak inplannen?

Bel 088-182 55 19 voor het maken van een afspraak of vul het formulier in.