Van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar, afspraken kunnen snel online worden gemaakt

RSI: dat zit toch alleen maar in je elleboog?

RSI in elleboog

Eentonig gebruik van bepaalde spieren of spiergroepen leidt tot RSI (ook wel Repetitive Strain Injury of CANS genoemd). En dat gebeurt op meer manieren dan je bedenkt. Zo kun je naast RSI elleboog klachten ook klachten ervaren in je schouder, nek of armen. Maar ook in je bovenbeen/hamstring, knie en heup/onderrug. Een magazijnmedewerker die voortdurend aan dezelfde kant van de truck in- en uitstapt belast één kant veel zwaarder. De administratieve medewerker, redacteur en telefonist, zitten langdurig in dezelfde houding. De kok buigt zich uren over snijplank en fornuis. Monteurs staan langdurig met hun neus onder de motorkap. Het zijn maar een paar voorbeelden waar een repeterende beweging of eenzijdige houding leidt tot onbalans in de spierenbelasting. En dat gaat uiteindelijk pijn doen.

RSI elleboog symptomen

Doorgaans komen de RSI elleboog symptomen pas na jaren. En dat is goed verklaarbaar. Stel de kracht van je spieren is acht op de schaal van tien. Jouw werk vraagt een spierbelasting van zes. Er is dus niets aan de hand. Je functioneert op ongeveer 70% van je kracht. Je kunt de inspanning op je sloffen aan. En je spieren kunnen met die reserve, spannen, ontspannen en herstellen.

Te weinig beweging

Veel mensen doen naast hun werk te weinig aan beweging. Het aantal uren thuis achter de PC, het Tv-toestel of met een tablet op schoot is ook fors gestegen. Gevolg: de oorspronkelijke kracht van je spieren neemt ongemerkt af. Wanneer de spierkracht afneemt, neemt de spierbelasting in verhouding toe. Wanneer je spierkracht van acht naar zes is gedaald, werk je ineens op 100% van je spierbelasting. Dat houdt niemand vol. De spieren hebben geen tijd en vermogen meer om te herstellen. De spieren kunnen niet meer ontspannen. Er ontstaan ‘triggerpoints‘. De befaamde ‘spierknopen’. En je pezen lopen achter in het proces van vervangen van ‘oude’ cellen voor nieuwe, de doorbloeding wordt minder. Het kan zelfs kramp veroorzaken.

Afname van spierkracht

De afname van spierkracht gaat geleidelijk. De in verhouding toenemende spierbelasting dus ook. Kleine pijntjes worden in het begin vaak genegeerd. Je ontwikkelt ongemerkt een compenserende houding of beweging, om pijn te vermijden. De behandelaars van ToThePoint Therapie onderzoeken de klacht grondig. Daar nemen we de tijd voor. Waar komt de pijn vandaan? Hoe lang al? Wat voelde je eerst? Wat doe je voor werk of sport? En we onderzoeken nauwkeurig welke spieren en pezen ‘beschadigd’ zijn.

Verschillende RSI elleboog klachten

Voor verschillende klachten bestaat een specifieke behandeling. In een gebalanceerde uitvoering van manuele therapie, osteopathie shockwave en dry-needling, wordt ieder ‘pijnpuntje’ behandeld. Je wordt begeleidt met fysiotherapie om de behandelde spiergroepen weer sterker te maken dan de gebruikelijke spierbelasting. En om een bewegingsprogramma op te bouwen die toekomstige klachten voorkomt.

Neem contact op

Herken je je deze RSI elleboog klachten? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op of boek een gratis intake.

Afspraak maken

Behandelvorm
Locatie
Locatie
Locatie
Locatie