Triggerpoints
Home » Over triggerpoints
Wat zijn triggerpoints?
Wat zijn triggerpoints? Of zoals u ze wellicht kent: “spierknopen”. Eigenlijk zijn het zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Aan de buitenkant kan men deze spierknopen voelen als pijnlijke harde bobbeltjes / knoopjes of strengetjes. Bij flinke druk kan dit uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, maar niet altijd op vaste plaatsen. Regelmatig is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook stress, te weinig beweging, repeterende bewegingen (denk aan RSI) of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

Hoe ontstaan triggerpoints precies?
Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In de normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken (zie A). Bij het bekijken van een overbelaste spier door een microscoop, blijkt dat een aantal spiervezels op een bepaald punt meer zijn samengetrokken dan in het omringende gebied (zie B). Hierdoor ontstaat er een lokale verdikking en slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Dit zijn triggerpoints. Het overige deel van de spiervezel wordt hierdoor op grote spanning gehouden (zie C). Dit is wat het stijve gevoel in een spier veroorzaakt.
Het uitstralingsgebied
Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de kleine bilspier bijvoorbeeld, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de enkel. En veel spanning in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn. Ook kan het voorkomen dat uw therapeut een spier bij uw schouderblad behandelt, terwijl u dit in de uw arm voelt. Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt. Dankzij deze kennis blijken een hoop “vage” pijnklachten nu wel verklaarbaar en behandelbaar.
Wat zijn de oorzaken van triggerpoints?
Triggerpoints kunnen ontstaan in allerlei situaties waarin spieren op een niet natuurlijke en lichaamseigen manier worden gebruikt. Samengevat zijn dit de oorzaken.
Overbelasting van spieren door:
- Het uitvoeren van repeterende bewegingen (denk bijv. aan “muizen” en timmeren).
- Het langdurig statisch aanspannen (bijvoorbeeld: het zitten met opgetrokken schouders).
- Explosieve zware inspanningen (Acute momenten tijdens sport, zwaar tillen))
- Langdurig in een verkeerde houding zitten / werken.
- Lichamelijke kenmerken (platvoeten, bekkenscheefstand, zwakke spieren, beenlengteverschil, hypermobiele gewrichten)
- Valpartijen, operaties en botsingen
- Injectie in een spier
- Stress
Triggerpoints in de Levator Scapulae spier, ofwel “de schouderbladheffer” komen vaak voor. Gevolg is een stijve nek.
Wat zijn de gevolgen van triggerpoints?
Als volgt is te verklaren dat triggerpoints ten grondslag kunnen liggen aan een groot aantal aandoeningen:
- De gehele spier wordt op spanning gehouden door een triggerpoint. Dit leidt tot een pijnlijke stijfheid en klachten als: rugpijn, CANS (vroeger bekend als RSI), rugpijn, nek- schouderpijn, spierkramp etc.
- De spier oefent door de verhoogde spanning meer trekkracht uit op de aanhechting van de spier (de pees) op het bot, wat kan leiden tot aanhechtingsproblemen. Bekend zijn de tenniselleboog, een tendinitis aan de schouder en klachten van de achillespees. Daarom zullen wij vaak nog een aantal behandelingen neuromusculaire therapie adviseren na het volgen van de shockwave therapie.
- De hoge spanning in een spier, die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemming van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen. De piriformis bijv. kan de grote beenzenuw afklemmen en leiden tot ischias.
- Tenslotte kunnen triggerpoints vanwege hun afgeleide pijn veroorzakers zijn van hoofdpijn of uitstralende pijn aan de armen en benen of hoofd en romp.


Triggerpoints in de vierkante lendenspier en het uitstralingsgebied. Triggerpoints in deze spier komen vaak voor bij lage rugpijn.
Geschiedenis
Het fenomeen “knopen” in spieren is al heel lang bekend. Veel minder bekend is echter de link die gelegd kan worden tussen pijn en de aanwezigheid van triggerpoints. Vooral onbekendheid met het fenomeen afgeleide pijn afkomstig van triggerpoints, leidt in de huidige geneeskunde tot veel verkeerde diagnoses.
In 1983 brachten Jannett Travel en David Simons voor het eerst alle triggerpoints met hun specifieke pijnuitstralingsgebied in kaart. Dit resulteerde in twee dikke wetenschappelijke standaardwerken.
Test nu zelf: Heeft u triggerpoints?
Antwoordt u meerdere keren met “ja” op de onderstaande vragen, dan is de kans groot dat u baat heeft bij behandeling van deze triggerpoints middels de neuromusculaire methode.
Algemeen:
1) Heeft u klachten die verergeren zodra u meer beweegt of meer werkt?
2) Zijn de klachten tijdens werken of sporten ontstaan?
3) Voelen bepaalde spieren of delen van uw lichaam stijf, gespannen of vermoeid aan?
4) Voelen de spieren in het gebied rondom uw klachten pijnlijk aan wanneer u er op drukt of in knijpt?
5) Voert u veel dezelfde bewegingen uit, of beoefent u intensief een bepaalde sport?
6) Zit u regelmatig voor langere tijd in dezelfde houding?
Speciaal voor mensen met een zittend beroep en voor mensen die veel achter een computer werken:
1) Verergeren uw klachten zodra u langer aaneengesloten werkt?
2) Heeft u het gevoel dat uw klachten zijn ontstaan door langdurig zitten in dezelfde houding of door het uitvoeren van veel dezelfde bewegingen?
3) Voelen bepaalde delen van uw lichaam of spieren, gespannen, vermoeid en / of stijf aan?
4) Neemt u minder pauze (in deze pauze loopt u rond en ontspant u de spieren van uw gehele lichaam door beweging. Dus ook de armen en nek- schoudergordel) dan de arbo richtlijn adviseert: na elk uur 10 minuten?
5) Ervaart u spanningen op uw werk? Heeft u te maken met tijdsdruk?
6) Beweegt u minder vaak dan de norm: 5 x per week matig intensief gedurende minimaal 30 minuten?
Speciaal voor sportende mensen:
1) Stijfheid en / of pijn in bepaalde spieren, welke niet (volledig) verdwijnt na het nemen van rust?
2) Heeft u last van (nachtelijke) kramp?
3) Heeft u klachten ter hoogte van spieraanhechtingen (bijv. achillespeesklachten of een tenniselleboog)?
4) Bent u een intensief beoefenaar van een bepaalde sport (geen afwisseling met andere bewegingsvormen)?
5) Zijn lenigheid / flexibiliteit een vereiste voor uw sport?
6) Pijn die tijdens het sporten ontstaat en geleidelijk aan erger wordt?
Triggerpoints in nek en schouderblad
De meest voorkomende triggerpoints zijn toch wel die in de nek en het schouderblad. Wij begrijpen maar al te goed dat dit heel vervelend kan zijn. Langdurige triggerpoints kunnen u behoorlijk belemmeren in dagelijkse activiteiten. Zo kan het oppakken van een simpel object al behoorlijk veel stress en pijn geven. Heeft u last van triggerpoints in uw nek of wellicht triggerpoints in uw schouder(blad)? Wij hebben uitstekende therapeuten en osteopaten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van triggerpoints. De holistische visie die wij hebben zorgt ervoor dat ook andere kleine pijntjes kunnen verdwijnen. Zo kunt u weer vol goede zin en met een glimlach uw dag tegemoet gaan. Heeft u interesse in een intake bij onze fysio in Tiel? Maak dan direct online een afspraak.