Van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar, afspraken kunnen snel online worden gemaakt

Fysiotherapie net zo effectief als een OK bij lumbale stenose

3582204_1_org-1000x675

Volgens een recent onderzoek is fysiotherapie waarschijnlijk net zo effectief als een operatie om de symptomen van lumbale spinale stenose te kunnen verlichten. Lumbale stenose  is een veel voorkomende oorzaak van schade aan de zenuwen en pijn in de onderrug bij ouderen.
“Chirurgie is een risicovolle procedure, met ongeveer 15 procent kans op complicaties waarvan de helft mogelijk levensbedreigend zijn,” zei Dr Anthony Delitto, onderzoeker bij de ‘School of Health and Rehabilitation Sciences’ aan de Universiteit van Pittsburgh. “Daarentegen is fysiotherapie natuurlijk veel veiliger.”

Lumbale spinale stenose, waarbij er druk ontstaat in het zenuwkanaal in de lendewervelkolom, kan leiden tot beknelde zenuwen, tintelingen, zwakte en gevoelloosheid in de rug en de onderste ledematen. De aandoening komt vaker voor bij een hogere leeftijd.

Ongeacht in welke groep ze begonnen, de deelnemers rapporteerden gelijkwaardige vermindering van pijn en andere symptomen gedurende de twee jaren.

“De studie toont aan dat zowel chirurgie als fysiotherapie redelijk keuzes zijn; welk traject de patiënt ook doorloopt, na twee jaar is het resultaat hetzelfde,” zegt onderzoeker Jeffrey Katz.

Jeffrey Katz  merkt op dat er nog steeds een rol voor chirurgie in de behandeling van lumbale spinale stenose ligt. Maar het heeft zeker zin om eerst fysiotherapie uit te proberen.

Klik op de link voor het gehele artikel

Afspraak maken

Behandelvorm
Locatie
Locatie
Locatie
Locatie