Frozen Shoulder

Een frozen shoulder is een onsteking van het schouderkapsel. Het schouderkapsel zit rondom de kop en de kom van het schoudergewicht en zorgt ervoor dat de kop in de kom blijft. Een frozen shoulder is een invaliderende aandoening waar redelijk veel mensen mee te maken krijgen.

Waarom heet het frozen shoulder?

Op een gegeven moment krijgt een deel van de Nederlandse bevolking te maken met schouderklachten zoals een pees- of slijmbeursaandoening. Een voorbeeld van 1 van deze schouderklachten is de frozen shoulder. Artsen noemen deze aandoening ook wel ‘capsulitis adhesiva’. Capsulitis betekent ‘ontstoken kapsel’ en adhesiva refereert naar de aanhechting.  Een frozen shoulder is dus een ontsteking van het schouderkapsel.

Symptomen frozen shoulder

De diagnose van een frozen shoulder is vrij eenvoudig:

  • Stijfheid van de spieren rondom de schoudergordel
  • Verminderde mobiliteit van het schoudergewricht.

De verminderde mobiliteit kan zich op allerlei manieren presenteren. Er zijn mensen die hun gehele schoudergewricht door de aandoening amper meer kunnen bewegen, anderen kunnen wel voorwaarts bewegen, maar niet meer opzij of naar achteren reiken.

Tevens kunnen pijn en zwelling in en rondom het schoudergewricht aanwezig zijn. Dit is echter niet altijd het geval. Het kan ook zijn dat uw enige schouderklacht is dat uw schouder alleen ontztetten stijf aanvoelt. Gezonde schouders doen geen pijn en kunnen vrijelijk bewegen! Herken je jezelf in bovenstaande schouderklachten? Neem dan contact op met de therapeuten van ToThePoint.

Behandeling frozen shoulder.

De diagnose van een frozen shoulder is eenvoudig. En gelukkig is de behandeling van een frozen shoulder ook vrij eenvoudig. Je moet er rekening mee houden dat het minstens een half jaar duurt voor je je schouder weer enigszins als voorheen kunt gebruiken. Vaak kan het herstel van een frozen shoulder langer duren, soms wel 2 jaar. De therapie van ToThePoint kan ervoor zorgen dat u sneller uw schouder weer kunt gebruiken en daarnaast zult u een significante vermindering van de pijn ervaren.

Wat is precies de oorzaak van een frozen shoulder? Hier kunnen we kort en krachtig over zijn; chronische overbelasting. Wanneer u de sluimerende pijn in uw schouder negeert kunnen de schouderklachten geleidelijk aan erger worden en op den duur leiden tot een frozen shoulder. Dus bij sluimerende schouderpijn is het niet onverstandig om eens langs te komen voor een consult.

Frozen shoulder en ToThePoint therapie.

Graag zien wij iedere client voor de schouderklacht zich heeft ontwikkeld tot een frozen shoulder. Vaak is dat niet het geval en zullen wij samen met u de schouderpijn veroorzaakt door de frozen shoulder behandelen. Dit gebeurt in samenspraak met de therapeut na een uitgebreide anamnese en lichamelijk onderzoek. Om te voorkomen dat u in de toekomst wederom te maken krijgt met een frozen shoulder of andere schouderklachten, zullen wij u aanleren hoe u middels oefeningen de schouder sterk en soepel kunt houden. Zodat u deze niet meer zult overbelasten en daardoor geen schouderklachten meer zult ervaren.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!